Hlavní obsah

Barmská exilová vláda si stěžuje Britům kvůli vyhozenému velvyslanci

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Exilové ministerstvo zahraničí Barmy zaslalo svým britským protějškům dopis, ve kterém je žádá o pomoc velvyslanci Kyawu Zwaru Minnovi. Ten byl ve středu vyhozen z londýnské ambasády poté, co ji obsadili podporovatelé vojenského puče. Podle exilové diplomacie je však Minn jediným legitimním velvyslancem země v Británii.

Foto: Toby Melville, Reuters

Odvolaný barmský velvyslanec Kyaw Zwar Minn před londýnskou ambasádou

Článek

„Ministerstvo doufá, že Spojené království pomůže velvyslanci co nejrychleji získat přístup k ambasádě. Spojené království je podle mezinárodního práva, včetně Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích, povinné toto udělat,” napsalo v dopise exilové ministerstvo zahraničí Barmy.

Na Twitteru dokument sdílel Výbor na obranu barmského parlamentu (CRPH), který veřejně vystupuje za exilovou vládu a zastupuje svržené zákonodárce z Národní ligy pro demokracii (NLD)

Britské ministerstvo zahraničí zatím na dopis nereagovalo. Ve čtvrtek ráno ale podotklo, že velvyslance Minna odvolala nová barmská vláda a toto rozhodnutí je třeba respektovat.

Velvyslanec s pučem nesouhlasí

Podporovatelé vojenského puče obsadili londýnskou ambasádu v noci na čtvrtek.  Vojenský atašé zbavil dosavadního velvyslance Kyawa Zwara Minna funkce a do budovy ho už nevpustil. Noc tak strávil ve svém autě.

Barmskou ambasádu v Londýně obsadili zastánci puče, velvyslance vyhodili

Evropa

Barmská armáda převzala moc v zemi 1. února. Svrhla tamní vládu a vyhlásila výjimečný stav. Armáda své kroky zdůvodnila údajnými podvody při loňských listopadových volbách, v nichž vyhrála vládní strana  NLD nositelky Nobelovy ceny za mír Su Ťij.

Velvyslanec Minn s pučem nesouhlasí a opakovaně požádal nejen Spojené království, aby novou vládu neuznalo. Vyzval také k propuštění svržené šéfky vlády Su Ťij a řekl, že hodlá spolupracovat s kýmkoli, kdo „přinese do Barmy demokratickou změnu”.

Reklama

Výběr článků

Načítám