Hlavní obsah

Balt pokryl obrovský koberec řas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stralsund

Sinice se každé léto množí rychlostí exploze. A Baltské moře se svým vysokým obsahem živin jim k tomu dává ty nejlepší předpoklady. V minulých týdnech nebyla žádná bouře, v důsledku toho se nyní na Baltu vytvořil obrovských koberec řas. Podle úřadu zatím ale ještě nedospěl až k německým plážím, napsala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Řasy u lotyšského pobřeží

Článek

Podle Baltské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF) sahá koberec sinic od Finska až po Pomořanský záliv před Rujanou. Podle ekologů je film sinic velký jako Německo. S rozlohou 377 000 kilometrů čtverečních je podle šéfa baltské WWF Jochena Lampa největší, jaký byl spatřen od roku 2005.

Příčinou sinicové exploze a jejího rozšíření jsou podle Lampa vedra, málo větru a vysoký obsah živin ve vodě Baltu. Nyní se vyhrocuje i problém s okysličením baltských vod.

Turisté na plážích Šlesvicka-Holštýnska a Meklenburska-Předního Pomořanska se ale zatím podle údajů úřadů nemusejí znepokojovat. "Také pláže ve východní části Rujany, u Usedomu, Stralsundu a Greifswaldu jsou podle aktuálních měření bez sinic," řekla mluvčí zemského úřadu pro zdravotnictví a sociální věci Anja Neutzlingová. V oblasti zátoky na ostrově Usedom byly o víkendu na čtyřech místech ke koupání vyvěšeny varovné tabulky.

Fond kritizuje přehnané hnojení

Podle údajů Institutu pro výzkum Baltu (IOW)v Rostocku-Warnemünde jsou v současnosti sinicemi postiženy především severní a střední Balt - tedy oblasti u Finska, Švédska, Ruska a pobaltských států až po ostrov Bornholm. Údaje WWF o ploše sinicového koberce IOW nemohl potvrdit. "Satelitní snímky se právě vyhodnocují," řekl mikrobiolog Klaus Jürgens.

"Sinice se už po desetiletí každé léto šíří v Baltu." Důvodem je prý silné zatížení Baltu fosfáty, především v důsledku zemědělské činnosti.

Foto: Profimedia.cz

Koberec řas v Baltu na satelitním snímku Evropské vesmírné agentury

Za současného klidného moře jsou sinice obzvláště dobře viditelné. Zda je jich ale více, než v předcházejících letech, se podle Jürgense dá těžko prokázat. Za bouřky by jejich koberce mohly rychle zmizet, sinice by tu ale stále byly.

V souvislosti s explozí sinic WWF kritizoval státy u Baltského moře za jejich polovičatost v ochraně životního prostředí. Dohodly se prý sice na ambiciózních cílech k zastavení zanášení baltských vod živnými látkami, nadále ovšem podporují přehnané hnojení. Ve Švédsku byla například zrušena daň u hnojiv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám