Hlavní obsah

Balíček s výbušninou pro Sarkozyho zadržela policie, druhý vybuchl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řecká policie v pondělí zadržela balíček s výbušninou adresovaný údajně francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu. Jiný balíček explodoval v Aténách v zasilatelské firmě a lehce zranil jednu zaměstnankyni.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Článek

V další zasilatelské firmě policejní experti zneškodnili jiný balíček s výbušninou, napsaly agentury Reuters a AP s odvoláním na policejní zdroje.

Podle tiskových agentur policie již v této věci zatkla dvě podezřelé osoby. "Jedna z výbušnin, kterou u sebe podezřelí měli, byla adresována prezidentovi francouzské republiky Nicolasi Sarkozymu. Policie se domnívá, že (iniciátoři) nejsou napojení na Al-Káidu. Věc je nicméně dále předmětem šetření," uvedl podle Reuters mluvčí policie.

Dodal, že další zásilky byly určeny pro velvyslanectví Belgie, Nizozemska a Mexika. Podle policejního sdělení měl jeden z podezřelých neprůstřelnou vestu a byl vyzbrojen pistolí.

Policie podezírá anarchisty

Druhý nesl balíček podobný tomu, který explodoval. Policie je podezírá, že patří k místnímu anarchistickému či extrémně levicovému hnutí.

V Řecku podobné útoky páchají anarchistické či extrémně levicové organizace. Za nejnebezpečnější extremistickou skupinu v Řecku je zatím považován Revoluční boj (EA), který se přihlásil k prvnímu atentátu v roce 2003. EA se podle expertů považuje za nástupce teroristického Hnutí 17. listopadu, které řecká policie rozbila v roce 2002.

Skupina EA se od roku 2003 přihlásila k 15 atentátům. Zatím nikoho nezabila, ale přiznala se ke střelbě na bezpečnostní síly z loňského ledna, při níž utrpěl těžké zranění jeden policista.

Reklama

Výběr článků

Načítám