Hlavní obsah

Babiš stáhl žalobu na bývalého příslušníka StB Sarkocyho

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Londýn
Aktualizováno

Český premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš stáhl žalobu na bývalého příslušníka komunistické Státní bezpečnosti (StB) Jána Sarkocyho a slovenský deník Nový čas. Sarkocy listu řekl, že Babiš spolupracoval s StB a nechal si za to zaplatit. Babiš za publikování rozhovoru požadoval omluvu a odškodné ve výši milion eur (zhruba 26 milionů korun).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Slovenský Denník N ve čtvrtek informoval, že Babiš žalobu stáhl.

„Babiš podal žalobu loni v únoru a v srpnu ji bez udání důvodu stáhl. Okresnímu soudu Bratislava II nezůstávalo nic jiného než to akceptovat. O zastavení řízení rozhodl soud v prosinci 2018,“ napsal Denník N.

Ján Sarkocy

Sarkocy v rozhovoru pro Nový čas řekl, že Babiš byl vědomým spolupracovníkem StB. Originál Babišova spisu ohledně spolupráce s komunistickou tajnou policií prý Sarkocy viděl a není v něm nic zfalšovaného. „Viděl jsem jeho živý spis. Babiš špinavě udával své kolegy,” řekl před rokem. [celá zpráva]

Neuvedl ale, zda se tam nacházel Babišův písemný závazek ke spolupráci. Babiše označil za člověka, který chtěl ze spolupráce s StB těžit a měl rád peníze. „Já na jeho místě bych se všem omluvil a zbytečně bych kolem toho nečeřil vodu,“ řekl Sarkocy.

Londýnský agent

Podle archivních dokumentů Sarkocy v letech 1980 až 1984 pracoval na oblastním odboru StB v Bratislavě, později v zahraniční kontrarozvědce a v Londýně využíval diplomatického krytí.

Na rozdíl od svých někdejších kolegů v StB Sarkocy nevypovídal před bratislavským soudem, u kterého se Babiš domáhal verdiktu, že je evidován v archivních svazcích StB jako její agent neoprávněně. Promluvil až později. [celá zpráva]

Slovenský soud v lednu 2018 v souladu s verdiktem Ústavního soudu zamítl Babišovu žalobu na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), že je ve svazcích StB veden jako její agent neoprávněně.

Se Sarkocyho jménem byl spojen také skandál kolem styků šéfa britských labouristů Jeremyho Corbyna s StB, který měl komunistické tajné službě donášet za peníze. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám