Hlavní obsah

Autobus s českými turisty sjel na Islandu do jezera

Novinky,
Aktualizováno

Tatrabus s českými turisty se podle webu Iceland Review v sobotu převrátil a spadl do jezera Blautulón. Jedenáct cestujících se ale dostalo z vody na břeh. Většinu turistů tvořili Češi. Na Islandu byli s CK Adventura.

Článek

Terénní Tatrabus havaroval v 16:30 místního času deset kilometrů severně od silnice Nyrðri Fjallabaksleid (F208). Skončil v jezeře a cestující museli doplavat na břeh. Jezero je hluboké a autobus skončil na jeho dně i se zavazadly cestujících.

"Při druhém průjezdu se nečekaně propadlo levé přední kolo do podkladu a Tatrabus se stočil směrem do jezera, chvilku plaval, ale vzápětí se začal rychle potápět," uvedl ředitel cestovní kanceláře Petr Novotný a dodal: "Průvodce okamžitě zahájil evakuaci všech klientů na palubě. Při evakuaci nedošlo k žádnému vážnému zranění a průvodce bezprostředně zahájil záchrannou operaci a přesun klientů do bezpečí. Skupina byla přesunuta do obce Vík, kde v místní škole zřídili krizový tábor, klienti dostali k dispozici teplé oblečení a stravu. Po dvaceti minutách dorazil lékař, prohlédl a ošetřil drobná zranění."

Každý turista při plavání zvolil jiný směr, což mírně zkomplikovalo akci záchranářů. Přesto se všechny podařilo brzy shromáždit. Jako první byli na místě záchranáři z národního systému ICA-SAR.

„Zachytili jsme naléhavé nouzové volání,“ uvedl policista Gudmundur Ingason z oddělení v Hvolsvelliru. Dodal, že zatím se vyšetřuje příčina nehody. Cesta vede přes jezero a řidiči musejí být velmi opatrní při tom, jak daleko se odváží.

Vyslechnuti proto budou řidič i turistický průvodce. Aby se podařilo získat svědectví cestujících, byl přizván tlumočník.

Osudný byl druhý průjezd

Novotný k volbě cesty uvedl: "U vodopádu Ofaerufoss našeho průvodce oslovil ranger místního parku a poradil průvodcům velmi zajímavou značenou trasu přes nově otevřenou oblast. Silnice nemá číslo, ale na mapě je vyznačena i s průjezdem přes okraj jezera. Průvodce zakoupil od rangera dvě mapy, ranger mu ukázal cestu a poradil dvě možnosti kudy jet. Dle doporučení a popisu zájezd pokračoval až na okraj jezera Blautulón, kde byly vidět stopy po předchozích průjezdech.”

První skupině se průjezd podařil. “Polovina účastníků i s druhým řidičem na konci brodu vystoupila a dohodli se, že průjezd zopakují a zdokumentují.” Druhý průjezd ale skončil špatně.

Na místě jsou potápěči, kteří se pokusí autobus vyzvednout a dostat na břeh. Již se z něj podařilo dostat zavazadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám