Hlavní obsah

Atentáty na letadla připravovalo padesát spiklenců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Přestože byla ve čtvrtek rozbita skupina atentátníků, která plánovala zničit výbuchem deset letadel mířících do USA a zabít tak až 4000 lidí, v Británii i v pátek panuje nejvyšší stav ohrožení teroristickým útokem.

Článek

Britský ministr vnitra John Reid řekl, že vláda sice věří, že hlavní podezřelí jsou zatrčeni, stupeň ohrožení ale zůstává kritický - tedy nejvyšší. [celá zpráva

V pátek už bylo zveřejněno více informací, mezi nimi i 19 jmen zatčených, kterým Bank Of England zmrazila konta, na něž v posledních týdnech dostali větší sumy peněz, jež jim zřejmě měly umožnit spáchat plánované atentáty.

Podle listu The Guardian sledovala rozvědka určitou dobu pohyby na kontech podezřelých. Zjistila přitom, že na některá z nich nedávno přišly nebývale velké obnosy. Z toho podle listu vyplývá, že skupina nebyla osamocená, což údajně potvrzuje i šifrovaný příkaz k zahájení akce, který skupina dostala od kontaktních osob z Pákistánu.

Na spiknutí se však podle zpravodajských služeb podílelo na padesát osob. Z 24 zatčených pochází 21 z Pákistánu nebo z Kašmíru. Mezi zadrženými je jeden pracovník muslimské charitativní organizace, obchodník a především zaměstnanec londýnského letiště Heathrow, který měl přístup do všech jeho prostor.

Pákistánská stopa

Britská tajná služba uvedla, že první informace o chystaném atentátu dostala od muslimské komunity v Británii. Tip získala od osoby, která se zajímala o aktivity lidí spojených s atentáty z loňského 7. července. Podezřelé sledovala od prosince a do skupiny pronikl i jeden tajný agent. [celá zpráva

Ke čtvrteční akci však dal podnět až zásah pákistánské policie, která minulý týden zatkla dva Brity a pět Pákistánců. Jejich výpovědi vedly ke spuštění akce. John Reid za to Pákistánu poděkoval.

Zatím však není jasné, v jaké fázi plán byl. Policie tvrdí, že akci překazila 48 hodin před útokem. Podle jiných zdrojů radikálové ještě neměli letenky, ale už hledali spoje, americké zpravodajské služby ale tvrdí, že chtěli teprve spáchat první "testovací atentát". Dva z atentátníků už zanechali mučednická videa na rozloučení.

Podle CNN měli atentátnici použít tekuté výbušniny v plechovkách s limonádou, které měly mít dvojité dno. [celá zpráva] Jednou ze složek měl být peroxid vodíku, což je prudké okysličovadlo.

Al-Kajdá prý oslabuje, přicházejí jiní

Odborníci na terorismus se přou, zda akci připravila síť al-Kajdá. Singapurský expert Rohan Gunaratna řekl: "Je to klasická taktika al-Kajdá. Je charakteristickým znakem Al-Kajda provést koordinované, simultánní útoky." Německo-jordánský expert Yassin Musharbash, ale pochybují, že by plány vypracovávali "staré kádry" sítě bin Ládina: "O to je ale situace horší, že zřejmě jde o mladé atentátníky z Evropy, kteří se zradikalizovali tak rychle a nečekaně, že si toho nikdo nevšiml."

Také newyorský list Time, je přesvědčen, že žezlo již převzaly jiné skupiny a že samotná al-Kajdá oslabuje. Od 11. září se jí už nepodařilo znovu zaútočit v USA, i když podnikla několik atentátů, při nichž zemřely desítky lidí. Loňské atentáty v Londýně, při nichž zemřelo přes padesát lidí, připravila malá skupina a použila podomácku vyrobené a levné výbušniny. Podle vyšetřovatelů s nimi al-Kajdá přímo nespolupracovala, i když dvojka sítě Ajmán Zavahrí v trámci svého proslovu zveřejnil i video s poselstvím jednoho z atentátníků z Londýna.

Reklama

Související témata:

Související články

Británie má nejvyšší stupeň ohrožení

Na britských letištích včetně největšího letiště Heathrow ve čtvrtek večer přetrvávají nejpřísnější možná bezpečnostní opatření poté, co britská policie...

Výběr článků

Načítám