Hlavní obsah

Ať vyhraje předčasné volby kdokoliv, vítězem bude Zeman, píší v Německu

Prezident Miloš Zeman bude faktickým vítězem předčasných voleb v Česku, a to bez ohledu na to, jak vlastně hlasování dopadne. Píší to ve středu shodně německé deníky, podle kterých předpokládaný úspěch levice posílí moc hlavy státu. Připomínají také, že málokterá země střední a východní Evropy je na tom hůř v oblasti korupce a skandálů na politické scéně než Česko.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Podle deníku Die Welt podzimní předčasné volby sice nejspíš vyhraje ČSSD, skutečným vítězem ale bude Zeman.

"U sociálních demokratů má v současnosti hlavní slovo Zemanovo křídlo. Šanci dostat se poprvé do parlamentu má prezidentova strana SPOZ. Sociální demokraté mohou sestavit vládu jen s větší či menší otevřenou podporou Zemanovy strany a komunistů, kteří by byli prezidenta také poslušní," soudí Die Welt.

Podle listu Rheinische Post plánuje Zeman po volbách vytvořit "něco na způsob prezidentské republiky s jemu povolnou levicovou většinou v parlamentu". K ní patří i komunisté, kteří by se tak dostali k vládě poprvé od roku 1989, připomíná deník. "To, že komunisté stále lpí na své staré ideologii, prezidenta ani trochu netrápí," dodal Rheinische Post.

Rozpuštění Sněmovny nic neřeší

Podle Badische Zeitung úterní rozpuštění Poslanecké sněmovny politické problémy České republiky nijak nevyřešilo. "Naopak, drama začíná teprve teď, jak ukazuje pohled na strany, které půjdou do voleb," konstatuje list vycházející na jihozápadě Německa.

ODS se podle jeho komentátora po korupčních skandálech nachází ve volném pádu, u sociálních demokratů zas podle něj není jasné, kdo je vede. Pokud se ČSSD dostane k vládní odpovědnosti, bude se pravděpodobně opírat o "znovu posílené zatvrzelé komunisty, kteří se stále nesmířili s politickým převratem – sametovou revolucí v roce 1989".

V předčasných volbách se podle Badische Zeitung mohou navíc radovat i různé menší a protestní strany. Vyšším nárokům podle něj dostojí pouze TOP 09.

"Díky tomu všemu bude pro populistického prezidenta Miloše Zemana snadné rozšiřovat si svou moc," domnívá se list.

Zamořeno korupcí

Poslanci a politické strany v Česku jsou si podle něj ale sami vinni, že ztrácejí vliv.

"Politická scéna v Praze je tak zamořená korupcí a skandály, jako skoro žádná jiná demokracie ve východní Evropě. A to už něco znamená, když se podíváme na Rumunsko, Bulharsko nebo Maďarsko," poznamenává Badische Zeitung.

Češi mají sklon k anarchii, diktátora by hnali

Česko je přesto ve srovnání s nimi podle listu "v pozitivním ohledu výjimkou". "Zeman sice usiluje o moc, stále je ale notně vzdálen autoritářským ambicím Viktora Orbána v Budapešti nebo Viktora Ponty v Bukurešti," soudí deník. Zeman totiž podle něj ani nemá možnosti jako maďarský či rumunský premiér.

V českém parlamentu podle listu nikdy nevznikne dvoutřetinová většina, na to je česká společnost příliš pluralistická. "Češi také věří ve všechno jiné než v autoritu. Spíše mají sklon k anarchii," konstatuje Badische Zeitung, podle něhož by Češi "mocichtivého diktátora z Pražského hradu hnali, ať už by pocházel z levice jako Zeman, nebo z pravice jako před ním Václav Klaus". "To je uklidňující, neboť politický vývoj v srdci kontinentu se dotýká celé Evropské unie," míní deník.

Zemanovy vnitropolitické mocenské hrátky tak podle něj představují pro Evropu jen malé nebezpečí. Za mnohem větší problém považuje českou euroskepsi, která podle něj dokládá i nechuť k přijetí společné evropské měny. Ta podle listu nesouvisí jen s nepopularitou eurozóny kvůli krizi.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci ke kauze jmenování Martina Putny profesorem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka (uprostřed) bezprostředně po znovuzvolení předsedou ČSSD

"Čechy mnohem více pronásleduje pocit, že není dobré dělat s ostatními národy společné věci. Lze tomu říkat láska ke svobodě. Může se to ale také nazvat česká zatvrzelost, nebo dokonce omezenost," uzavírá Badische Zeitung.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám