Hlavní obsah

Ať se o migranty ze Sýrie postarají okolní země. Orbán navrhl injekci 81 miliard

Aktualizováno

Státy sousedící se Sýrií by měly dostat finanční podporu tři miliardy eur (81 miliard Kč), aby se vyřešila uprchlická krize. V rozhovoru pro německý deník Bild to navrhl maďarský premiér Viktor Orbán. Podle něj nejvíce běženců vyráží z Turecka, Libanonu a Jordánska, tyto země tudíž zaslouží výpomoc, aby proud běženců na Západ vyschl.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Migranti na hraničním přechodu Nickelsdorf na maďarsko-rakouských hranicích

Článek

"Máme plán, který předložím vůdcům Evropské unie při naší příští schůzce," řekl Orbán s tím, že tento plán počítá s "rozsáhlou finanční pomocí zemím sousedícím se Sýrií".

Tyto země přijaly skoro čtyři milióny syrských uprchlíků před občanskou válkou. Zprvu tito uprchlíci zůstávali v těchto zemích, ale v posledních měsících čím dál více běženců vyráží na riskantní cestu do Evropy.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Maďarský premiér Victor Orban v Bruselu

"Pokud bude třeba více peněz, zvětšíme pomoc, dokud přítok uprchlíků nevyschne," prohlásil Orbán a varoval před nekonečnými rozpočtovými debatami, protože je třeba pomoc rychle poskytnout právě teď. Potřebná suma by se podle Orbána měla vytvořit zvláštním příspěvkem od každého členského státu a omezením jiných výdajů.

Není základní právo na lepší život, je jen právo na bezpečí a lidskou důstojnost
maďarský premiér Viktor Orbán

"Migranti neprchají z válečné oblasti, ale přicházejí z uprchlických táborů (umístěných v sousedních zemích). Tam byli v bezpečí. Tito lidé tedy neprchají před nebezpečím, tomu už unikli a neměli by se ničeho bát," tvrdil Orbán.

Uprchlíci podle něj neprchají do Evropy za bezpečím, ale za lepším životem, než jaký vedli v táboře: "Chtějí německý život, možná švédský. Je ale skutečností, že není základní právo na lepší život, je jen právo na bezpečí a lidskou důstojnost," usoudil.

Orbán také vytkl evropským politikům, že si nedokážou představit rozměry uprchlické krize a nebezpečí v podobě podle něj nekonečného toku desítek milionů migrantů z Pákistánu, Bangladéše, Mali, Etiopie a Nigérie, který by prý znamenal prohru a zánik křesťanské Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám