Hlavní obsah

AstraZeneca zkrátí EU dodávky o polovinu

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britsko-švédský výrobce vakcíny proti covidu AstraZeneca oznámil, že očekává další snížení dodávek do Evropské unie. Předpokládá, že ve druhém čtvrtletí dodá méně než polovinu nasmlouvaného množství. S odkazem na zdroj z Bruselu o tom informovala agentura Reuters. Dodávky byly přitom nižší už pro první čtvrtletí.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína AstraZeneca

Článek

Společnost AstraZeneca v oficiálním prohlášení pouze uvedla, že se snaží navýšit výrobu, aby mohla všech 180 milionů nasmlouvaných dávek dodat.

Je opravdu AstraZeneca lepší než ostatní? Možná se ministerstvo spletlo

Domácí

Nové snížení dodávek je dalším v řadě, méně vakcíny bylo dodáno také v prvním čtvrtletí. Reuters s odvoláním na představitele EU, který si přál zůstat v anonymitě, uvedl, že v prvním čtvrtletí bylo nasmlouváno 90 milionů dávek, AstraZeneca však dodala jen 40 milionů. Nedostatek vakcín by mohl podle agentury nabourat plán EU naočkovat do léta 70 procent dospělých.

Česko patří ve vakcinaci mezi nejhorší v Evropě, 180 tisíc dávek leží ve skladech

Domácí

Podle představitele EU, citovaného Reuters, AstraZeneca při jednáních sdělila, že „ve druhém čtvrtletí dodá méně než 90 milionů dávek“. Podle smlouvy mezi výrobcem a Evropskou unií to mělo být 180 milionů dávek.

Mluvčí Evropské komise, která plnění smluv s výrobci vakcín koordinuje, uvedl, že závěr z uzavřeného jednání nemůže komentovat.

AstraZeneca má kromě Evropské unie smlouvu také s Velkou Británií. V obou případech je v ní uvedeno, že výrobce vyvine „maximální možné úsilí”, aby splnil své závazky ohledně termínů a objemu dodávek. Kontrakt AstraZenece umožňuje krátit dodávky, když je nebude možné splnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám