Hlavní obsah

Assange může být vydán do USA, rozhodl britský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britský soudce povolil ve středu vydání zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange do Spojených států, kde je stíhán mimo jiné za špionáž. Konečné rozhodnutí ve věci nyní náleží britskému ministerstvu vnitra.

Foto: Tom Nicholson, Reuters

Příznivce zakladatele WikiLeaks před londýnským soudem

Článek

Assange, který se brání vydání do USA již řadu let, může rozhodnutí ministryně Priti Patelové ovlivnit zasláním relevantních dokumentů a případně se proti jejímu verdiktu odvolat k britskému nejvyššímu soudu.

Assange čelí v USA řadě obvinění, mimo jiné ze špionáže kvůli tomu, že na serveru WikiLeaks zveřejnil americké tajné vládní dokumenty o amerických vojenských misích v Afghánistánu a v Iráku.

Británie nevstoupí kvůli Assangemu na půdu ekvádorského velvyslanectví

Evropa

V případě odsouzení by mu v USA hrozilo až 175 let vězení, tvrdí jeho právníci. Assange svou vinu popírá a mimo jiné se hájí tím, že jednal jako novinář a že je chráněn prvním dodatkem americké ústavy, která zaručuje svobodu vyjadřování. Domnívá se rovněž, že jej americká prokuratura stíhá z politických důvodů.

Zakladatel WikiLeaks se nejdříve sedm let ukrýval na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, protože se vyhýbal vydání do Švédska. Tamní úřady jej stíhaly kvůli podezření za znásilnění a sexuálního obtěžování. Švédsko později obvinění stáhlo kvůli vypršení promlčecí lhůty. Assange se obával, že by ho Švédsko mohlo vydat do USA.

Assange prý ve vazbě pomýšlí na sebevraždu, má halucinace a slyší hlasy

Evropa

Britský soud již v minulosti odmítl žádost USA o vydání kvůli obavám, že by Assange spáchal v tvrdých vězeňských podmínkách ve Spojených státech sebevraždu. Washington následně poskytl Británii záruky, že by se zakladatelem WikiLeaks nezacházelo tak špatně, jak tvrdí jeho právníci. Britský nejvyšší soud poté v prosinci rozhodl, že vydání Assange může pokračovat.

Švédsko zastavilo vyšetřování Assange, ale zatykač na něj platí dál

Evropa

Od roku 2019 je Assange v londýnské věznici, kde se ocitl kvůli porušení pravidel kauce v dalším právním sporu.

Zakladatele WikiLeaks Assange zatkli v Londýně

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám