Hlavní obsah

Angličtina má zůstat oficiálním jazykem EU i po brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Dublin

Zastoupení Evropské komise v Irsku odmítá tvrzení, že angličtina po odchodu Británie z Evropské unie přestane být oficiálním jazykem bloku. To v pondělí prohlásila předsedkyně ústavního výboru Evropského parlamentu Danuta Hübnerová.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Poslanci Evropského parlamentu

Článek

Hübnerová argumentuje tím, že o registraci angličtiny jako takzvaného úředního jazyka EU požádalo pouze Spojené království, zatímco Irsko a Malta, kde je angličtina jedním z oficiálních jazyků, tak neučinily. [celá zpráva]

"Rada ministrů rozhoduje o pravidlech používání jazyků v evropských institucích jednomyslně. Jinými slovy to znamená, že jakákoli změna jazykového režimu evropských institucí je předmětem jednomyslného souhlasu rady, a to včetně Irska," uvedlo ale v prohlášení zastoupení Evropské komise v Irsku.

Angličtina dominuje

EU má nyní 24 úředních jazyků včetně češtiny. Angličtina je ale v EU zcela dominantním jazykem a spolu s francouzštinou a němčinou patří i mezi takzvané pracovní jazyky. V rámci této trojice je pak zdaleka nejpoužívanější.

Podle statistik na Wikipedii, které vycházejí z dat před rozšířením Unie o Rumunsko, Bulharsko a Chorvatsko, vyplývá, že anglicky je schopno hovořit přes 50 procent obyvatel bloku.

Související téma:

Foto: , Novinky

Reklama

Související články

Cameron referenda o vystoupení z EU nelituje

Lituji výsledku britského referenda o vystoupení z Evropské unie, ale nelituji, že jsem ho uspořádal, prohlásil v úterý večer premiér David Cameron po večeři...

Výběr článků

Načítám