Hlavní obsah

Amerika je zpět. Teď je nejlepší čas u nás investovat, vyzval Trump v Davosu

– Davos
Novinky, jem, bož

Amerika bude pro mě vždy na prvním místě, budeme tvrdě hájit své zájmy. Podnikatelé z celého světa jsou ale srdečně zváni, aby se na našem růstu podíleli a profitovali z něj. Takové poselství přednesl na světovém obchodní fóru ve švýcarském Davosu šéf Bílého domu Donald Trump.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump a výkonný předseda Světového ekonomického fóra Klaus Schwab

Článek

„Přiletěl jsem s jednoduchým sdělením – nikdy nebyl lepší čas pro investice, najímání (zaměstnanců) ve Spojených státech. Amerika je zpět. Teď je perfektní čas přesunout svůj byznys do Spojených států,“ apeloval Trump na klíčové persony světového obchodu.

Zároveň ale varoval, že budou USA hájit své obchodní zájmy a naznačil, že některé mezinárodní obchody z minulosti považuje za nevýhodné pro svou zemi.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Americký prezident Donald Trump na světovém obchodním fóru v Davosu

„Pro mě bude vždy Amerika na prvním místě, stejně jako jsou pro všechny ostatní světové lídry jejich země. Vždy budu – jako ostatní – chránit naše firmy, investice a zaměstnance. Nemůžeme mít otevřenou ekonomiku a volný obchod, pokud některé země zneužívají systém na úkor ostatních,“ prohlásil Trump.

Imigranti ano, ale jen ti prospěšní

Pokud jde o imigraci, budou Spojené státy reformovat systém a nově přijímat jen ty, kteří mohou přispět k hospodářskému růstu.

Americký prezident rovněž připomněl, že se mu podařilo v rámci klíčové reformy snížit daňové odvody a zjednodušit byrokratické procesy, což už nese své ovoce.

Fórum v Davosu

  • Zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) se koná každý rok ve švýcarském Davosu. Přední podnikatelé, politici a myslitelé tam diskutují o významných aktuálních ekonomických tématech a sociálních problémech
  • Mottem letošního 48. ročníku je „Vytváření sdílené budoucnosti v roztříštěném světě".
  • Události se vedle Trumpa zúčastnila řada dalších státníků včetně německé spolkové kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona či britské premiérky Theresy Mayové. Akce se zúčastnil i český premiér Andrej Babiš nebo americký filantrop George Soros.

„Pomohli jsme každému Američanovi najít cestu k americkému snu. Nezaměstnanost je nejnižší za poslední desetiletí. Snížili jsme nezaměstnanost Afroameričanů i Hispánců,“ pochlubil se šéf Bílého domu. Oznámil také, že USA budou navyšovat investice do armády. „Bez bezpečnosti není prosperity,” vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám