Hlavní obsah

Riskovat unii kvůli kvótám, to je bláznovství, varoval Babiš v Davosu

– Davos

Ochrana hranic a prohloubení svobod vnitřního trhu byla hlavní témata projevu premiéra Andreje Babiš, který přednesl v panelu s názvem Vytváření společné vize pro Evropskou unii během Světového ekonomického fóra v Davosu. V poslední době se podle něj Evropa místo posilování své pozice hašteřila kvůli maličkostem. Klíčová rozhodnutí musí EU přijímat jednomyslně na úrovni premiérů, uvedl.

Foto: Radek Jozífek, ČTK

Andrej Babiš (vlevo) zahájil návštěvu Davosu setkáním s lucemburským premiérem Xavierem Bettelem (uprostřed) a lucemburským ministrem financí Pierrem Gramegnou

Článek

V anglicky předneseném projevu varoval, že unie začíná zapomínat, proč ve skutečnosti vznikla, tedy aby garantovala mír a prosperitu svých občanů.

„V poslední době tlačíme na další integraci, aniž bychom věděli, proč a kam má směřovat," řekl premiér. Aby byla Evropa silná, musí být podle něj trpělivá. Ukvapená rozhodnutí by nemusela být ku prospěchu Evropy, ale naopak by pro ni mohla znamenat riziko.

Evropští občané musejí vědět, kam Evropa směřuje. „A musíme je přesvědčit, aby s tímto směrem souhlasili. To se podle mého názoru nyní naneštěstí neděje," uvedl Babiš. Přivítal proto myšlenku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona týkající se občanských fór na téma budoucnosti unie. „Měli bychom o tom diskutovat s našimi občany," uvedl. Česko přitom může stavět na svém dlouhodobém občanském a sociálním dialogu, dodal Babiš.

Hazard s unií kvůli kvótám

Unie podle českého premiéra nemůže vytvořit stabilní komunikační kanály se svými občany bez přispění členských států. „Unie nemůže mít legitimitu bez členských států, to je realita," konstatoval. Evropa musí být silná a jednotná a soustředit se na zachování a rozvíjení toho, co už dosáhla, míní. „Pojďme stavět na tom, co máme," uvedl Babiš.

Český předseda vlády poznamenal, že například otázka migračních kvót rozděluje členské státy už dva roky. "Přitom kdyby všechny státy přijaly migranty podle kvót, vyřešilo by to pouze dvě procenta migračního tlaku. A kvůli dvěma procentům dáváme evropský projekt v sázku. To je bláznovství!" prohlásil Babiš. Nikdo podle něj nechce v Evropě blokovat smysluplná rozhodnutí.

„Musíme definovat jasnou strategii a být schopni se jí držet. To nám umožní být rozhodní a efektivní. Přesně pro takové účely byla vytvořena Evropská rada. Neplýtvejme čas maličkostmi. Naši globální partneři a soupeři na nás čekat nebudou," řekl Babiš na závěr projevu, ve kterém vyzval k jednotě a globální síle EU.

Chválí si den v Davosu

Premiér v demisi Andrej Babiš považuje Světové ekonomické fórum v Davosu za unikátní akci. Podivil se současně, že čeští politici na akci dlouhodobě nejezdí. V Davosu je podle něj možné během deseti minut vyřídit, co je třeba.

Během bilaterálních schůzek si dnes domluvil mimo jiné oficiální návštěvu v Portugalsku, sešel se s předsedy vlád Lucemburska Xavierem Bettelem, Portugalska Antóniem Costou a Estonska Jürim Ratasem. Před návratem do Česka se Babiš ještě sešel s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, se kterým chtěl mimo jiné hovořit o smlouvě ministerstva obrany s Izraelem o pořízení radiolokátorů MADR za 3,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám