Hlavní obsah

Americká ambasáda nepotvrdila, že by mělo do Česka dorazit 28 lékařů

Novinky, ČTK, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do Česka má podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) přijet 28 amerických lékařů vypomoct v boji s koronavirovou pandemií. Americká ambasáda tuto informaci ale nepotvrdila. „V tuto chvíli nemáme co oznámit,” uvedl tiskový mluvčí ambasády.

Foto: ČSSD, ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Pomoc zdravotníků ze Spojených států údajně dohodl s americkým velvyslancem Stephenem Kingem přímo vicepremiér Jan Hamáček. Americká ambasáda ale na dotaz Práva uvedla, že se jedná o předčasnou informaci, která zatím není dojednaná.

„Diskutujeme s našimi partnery v české vládě o tom, jak by Spojené státy mohly naše české spojence podpořit v průběhu současné koronavirové pandemie. V tuto chvíli nemáme co oznámit,” uvedl tiskový mluvčí ambasády Griffin Rozell.

Do večera 8840 nakažených. V pondělí zemřelo přes 100 infikovaných

Koronavirus

Premiér Andrej Babiš (ANO) příjezd amerických doktorů zmínil v souvislosti se snahou vlády zabezpečit materiálně i personálně zdravotní péči. „Objednali jsme 2000 lůžek a děláme samozřejmě opatření, abychom zkrátka zabránili tomu kolapsu. Také se snažíme zabezpečit nějakou pomoc v zahraničí, přijede sem asi 28 amerických lékařů," řekl premiér.

Babiš odmítl, že Česko na jaře nepomáhalo epidemii zvládnout více postiženým zemím, zmínil například pacienty z Francie, kteří nakonec nedorazili. „Myslím, že v rámci Evropy jsme solidární," uvedl na dotaz novinářů. Jako příklad uvedl, že Česko nebránilo pracovat za hranicemi zdravotníkům jezdícím za prací do Rakouska a Německa.

O pomoci jednal Hamáček s velvyslancem USA od minulého týdne, uvedlo vnitro. O další pomoci podle mluvčí ministerstva vnitra Kláry Dlubalové jedná Česko na úrovni Evropské unie i Severoatlantické aliance. „Co se týká zpětné vazby u EU, vypadá to, že by nám mohla vypomoci ventilátory, spíše tedy vybavením," řekla Dlubalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám