Hlavní obsah

Američané chtějí svatořečit autora detektivek

Právo, mcm

Britský autor Gilbert Keith Chesterton (1874−1936) proslul jako tvůrce postavy netradičního detektiva, katolického kněze otce Browna. Časem se možná i on sám zařadí mezi katolické svaté. Peter Doyle, biskup z britského Northamptonu, totiž podle deníku The Independent zahajuje šetření, jež by mohlo otevřít cestu k jeho kanonizaci.

Foto: Profimedia.cz

Gilbert Keith Chesterton

Článek

Je to mj. výsledek letitého tlaku American Chesterton Society, která požaduje, aby britský autor byl blaho- či svatořečen kvůli své „světské duchovnosti“.

Patron spisovatelů

Jsme zvyklí, že katolickými svatými jsou kněží, jeptišky a členové řádů, není ale mnoho světských svatých. V dějinách však měla církev vždy svaté patrony a Chesterton vskutku odpovídá modelu patrona novinářů a spisovatelů,“ agituje šéf americké společnosti Dale Ahlquist.

Podle něj je Chesterton „svatým našich časů“ a byl by vůbec prvním svatořečeným spisovatelem.

Ahlquist se také domnívá, že biskupa Doyla mohl povzbudit krok papeže Františka, který ještě jako arcibiskup v Buenos Aires schválil modlitbu žádající Chestertonovu přímluvu.

Anglického spisovatele, který se obrátil na katolictví ve 20. letech minulého století, proslavily nejen detektivní příběhy, které mají často paradoxní vyznění, nýbrž také pitoreskní romány jako Anarchista Čtvrtek, Napoleon z Notting Hillu či Létající hospoda.

Velký ohlas však získaly i jeho náboženské práce jako Ortodoxie a Nesmrtelný člověk. Napsal také mimo jiné knihy o sv. Tomáši Akvinském a sv. Františku z Assisi.

Cesta ke kanonizaci trvá roky
Kroky k Chestertonově kanonizaci začínají v northamptonské diecézi, protože k ní patří i Beaconsfield, kde spisovatel žil.
Pokud jej biskupem jmenovaný kněz uzná za hodného kanonizace, bude otevřen spisovatelův „případ“ a zároveň bude sám Chesterton jmenován služebníkem Božím.
Poté začne být důkladně prověřován jeho život i dílo, což může trvat celá léta.
Aby se stal svatým, musí být dokázáno, že díky němu došlo aspoň ke dvěma zázrakům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám