Hlavní obsah

Akce Apokalypsa vyhladila mafiánské rodiny na Sicílii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská policie podnikla během pondělí na Sicílii rozsáhlou akci, při níž bylo zatčeno 95 členů místní mafie. Zločinci jsou stíháni za vydírání, obchod s drogami a praní špinavých peněz. Akce dostala podle agentury DPA krycí název Apokalypsa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle deníku La Repubblica skončil během zátahu za mřížemi jeden z bossů sicilské mafie Cosa Nostra Girolamo Biondino, kterého italská justice propustila z vězení teprve před nedávnem. Biondino se prý v poslední době snažil působit velmi nenápadně, žil jako obyčejný důchodce a jezdil již jen autobusem. Ve skutečnosti byl prý však znovu hlavou části sicilského podsvětí.

Zátah završil dva roky vyšetřování zločinecké spolupráce dvou mafiánských skupin v západní části Palerma, sicilského správního střediska. "Zátah takového rozsahu tu nebyl již mnoho let," řekl Reuters plukovník Calogero Scibetta z finanční policie. "Toto zatýkání vyhladilo celé dvě mafiánské rodiny," dodal.

Italským úřadům se v posledních letech podařilo uštědřit vážné rány sicilské mafii, která je historicky nejmocnější zločineckou skupinou v Itálii. Její sesterská organizace 'Ndrangheta v jihoitalské Kalábrii jí ale co do významu úspěšně konkuruje poté, co získala na síle jako úspěšný dovozce kokainu do Evropy.

Cosa Nostra je sicilská mafie, ale aktivity vykazuje i v Severní a Jižní Americe, Thajsku či Turecku. Její struktura je velmi volná, skládá se z jednotlivých rodin či klanů, které ovládají určité území. Název organizace znamená "naše věc".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám