Hlavní obsah

Aféra s podivným studiem a neoprávněným titulem stála křeslo španělskou ministryni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský kabinet přišel o jednoho svého člena. Ministryně zdravotnictví Carmen Montónová odstoupila v úterý večer ze své funkce kvůli nesrovnalostem při získání titulu magister v roce 2011. V úřadu byla zhruba tři měsíce, napsala agentura DPA.

Foto: Juan Medina, Reuters

Carmen Montónová rezignovala na post ministryně zdravotnictví

Článek

„Vždycky jsem byl transparentní a upřímná. Jak jsem již několikrát řekla, nejsem vinna, žádné nesrovnalosti ve studiu nemám,“ uvedla 42letá lékařka. Montónová měla na soukromé Univerzitě krále Juana Carlose získat akademický titul, aniž by navštěvovala přednášky. Podle zpravodajského webu eldiario.es měla dokonce okopírovat část své diplomové práce.

Na svou funkci rezignovala až po tlaku dalších stran. Premiér Pedro Sánchez rezignaci ministryně přijal. Na Twitteru oznámil, že nástupkyní ve funkci ministra zdravotnictví se stane pětašedesátiletá Maria Luisa Carcedo Rocesová, která dosud pracovala v úřadě Vysokého komisaře pro boj proti dětské chudobě.

V případě menšinové vlády Pedra Sáncheze je to již druhý ministr, který ve vládě skončil. Prvním byl Máxim Huerta, ministr pro kulturu a sport, který podal demisi 13. června. Jemu se pro změnu stala osudnou pokuta vyměřená za nedostatky v placení daní před deseti lety.

Aféra s tituly ze soukromé madridské univerzity zasáhla již několik španělských politiků. Neoprávněně tam například získal titul předseda Lidové strany Pablo Casado, který to však rovněž odmítá. Univerzita měla udělovat tituly jako úplatek, kterými si chtěla zavázat vysoce postavené politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám