Hlavní obsah

Aféra s odposlechy nasměrovala Polsko k předčasným volbám

Varšava

Polský premiér Donald Tusk ve čtvrtek připustil, že skandál se zveřejněnými odposlechy rozhovorů vysokých polských představitelů může v příštích týdnech vést k předčasným parlamentním volbám. Tusk přitom tuto možnost až dosud odmítal. Možnost předčasných voleb poprvé připustil i prezident Bronislaw Komorowski.

Foto: ČTK/AP

Polský premiér Donald Tusk

Článek

Časopis Wprost o víkendu zveřejnil přepis tajně pořízené nahrávky z rozhovoru, při němž guvernér polské centrální banky Marek Belka loni v létě ministru vnitra Bartlomieji Sienkiewiczovi sliboval pomoc vládě při financování deficitu. Tuto pomoc přitom podmiňoval odvoláním tehdejšího ministra financí.

Opozice v reakci na odhalující článek Wprostu hned vyzvala k odvolání ministra i k demisi celé vlády. Tusk ale obojí vzápětí odmítl s poukazem na to, že záznam neobsahuje žádné důkazy o porušení zákona.

Na čtvrtečním briefingu ale premiér podle zahraničních agentur prohlásil, že předčasné volby budou asi nutné, pokud se v nadcházejících týdnech bude prohlubovat politická krize a nedůvěra veřejnosti.

I prezident Komorowski soudí, že by se měly vyhlásit předčasné volby, pokud se vládě nepodaří nynější zvlášť složitou situaci vyřešit "normálními prostředky".

Tusk ve čtvrtek také vyzval časopis Wprost, aby zveřejnil veškeré tajné nahrávky soukromých rozhovorů některých představitelů, které ještě má. Premiér se domnívá, že dokud se vše nezveřejní, je jeho vláda zranitelná vůči politickým tlakům.

Razie v redakci nevyšla

Policie a prokurátoři ve středu večer vtrhli do sídla časopisu Wprost. Přítomný šéf vydání ale podle agentury AP kladl silný odpor, takže představitelé státu odešli, aniž by odnesli jediný počítač. Tusk to dnes podle agentury AFP potvrdil a litoval, že při této prohlídce došlo k incidentům. Vyzval média, aby justici pomohla "identifikovat zločince, kteří stojí za nelegálními odposlechy".

Prokuratura v úterý zahájila vyšetřování s cílem identifikovat autory zvukového záznamu a zjistit způsob, jímž byla nahrávka pořízena. Úřad pro vnitřní bezpečnost (ABW) podle médií údajně už zadržel první podezřelé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám