Hlavní obsah

3,85 miliardy. Italská vláda chce kvůli pádu mostu pokutovat správcovskou firmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Janov

Rezignaci vedení společnosti Austotrade per l’Italia, která provozuje dálniční most v Janově, jehož část v úterý spadla, požaduje italský ministr dopravy Danilo Toninelli. Vláda též chce firmě Autostrade per l’Italia odebrat koncesi ke správě dálnice a chce jí dát penále ve výši až 150 miliónů eur (3,85 miliardy Kč). Ministr vnitra Matteo Salvini viní EU, že neumožnila čerpat prostředky na opravy.

Záznam: V Janově pokračují záchranné práce u zříceného dálničního mostuVideo: AP

 
Článek

„Vedení firmy Autostrade per l’Italia musí nejprve odstoupit,“ uvedl ministr Toninelli na Facebooku. „Autostrade per l’Italia nebyla schopna dostát svým závazkům vyplývajícím ze smlouvy o provozování této dopravní stavby,“ řekl Toninelli v televizním kanálu RAI 1.

Podle agentury Reuters dále informoval, že svůj resort zmocnil, aby uplatnil sankce vyplývající ze smlouvy uzavřené se společností, odebral jí koncesi a vymáhal finanční postih, který podle smlouvy může být až 150 miliónů eur.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zřícený most v Janově

Toninelli řekl, že vláda už nařídila kompletní bezpečnostní zhodnocení italské infrastruktury zahrnující viadukty a mosty z padesátých a šedesátých let, kdy v zemi probíhal poválečný stavební boom. „To je to, co teď Itálie potřebuje.“ Podle něj se na mnoha stavbách projevuje jejich stáří.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Část mostu v Janově zůstala stát

Infrastruktura potřebuje zkontrolovat

Listu The New York Times řekl Antonio Occhiuzzi, ředitel institutu pro stavení technologie, který je součástí Národní výzkumné rady, že italská infrastruktura „potřebuje být pečlivě znovu přezkoumána“, protože značná její část „je na konci“ svého života.

Foto: Luca Zennaro, ČTK/AP

Spadlý dálniční most v Janově

V některých případech může být podle něj posílena, v dalších bude muset být zbourána a znovu vystavěna.

Dodal, že problémem je přístup Itálie. „Naším přístupem je obvykle spíš zkusit konzervovat stavby než je zbourat a znovu postavit, jako se to děje v dalších zemích.“

Podle něj je pád janovského mostu varovným znamením, protože „to není izolovaný případ. V posledních letech spadlo v Itálii mnoho mostů, které byly staré kolem padesáti let“. Neuvedl však jejich počet.

Kritika EU

Ministr vnitra Maetto Salvini z protiunijní Ligy obvinil Evropskou unii, že její rozpočtová pravidla by se měla zrušit, aby země mohla rekonstruovat své dopravní stavby: „Jestliže nám říkají, že nemůžeme utratit své peníze kvůli tomu, že to nějaká omezení EU neumožňují, divím se, jaké mají tyto restrikce smysl.“

Zřícení dálničního mostu si vyžádalo nejméně 37 mrtvých, z nichž pět nebylo dosud identifikováno, informovala janovská prefektura. Ze 16 raněných je 12 v kritickém stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám