Hlavní obsah

V Neapoli zadrželi sedm mafiánů, boje klanů mají další tři oběti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEAPOL

Italská policie zadržela v úterý večer sedm členů neapolské mafie. Snaží se zvládnout situaci ve městě, kde o moc bojují dva klany mafie. Jen úterý byly během několika hodin zabiti tři lidé, od pátku jich bylo zabito sedm. Vláda poslala do města tisíc policistů a zvažuje vyslání armády. Jinde však na boj s mafií chybí peníze.

Článek

Sedm zatčených bylo obviněni z příslušnosti k mafii a z toho, že pomáhali šéfovi klanu Misso Emilianu Zapatovi ukrývat se před spravedlností. Kápo byl zadržen v únoru v Římě, když se snažil uprchnout do Španělska.

"Brilantní operace policie a karabiniérů je důležitou odpovědí na kriminalitu. Svědčí o tom, že pořádkové síly jsou odhodlány neustupovat před zločinci," ocenil práci policie ministr vnitra Giuliano Amato.

Informace o zásahu přišly krátce poté, co dva členy mafie Adriana Cirilla a Pasquala Pecorara zabil neznámý střelec 17 kilometrů jižně od Neapole poblíž stanice finanční policie. Oba zabití jeli na mopedu.

Premiér zvažuje nasazení armády

Italský premiér Romano Prodi ve čtvrtek navštíví oblast a projedná s místními představiteli nová opatření. Prodi nevyloučil, že vláda vyšle do Neapole armádu, aby hlídala strategické objekty a pomohla místní policii. "Situaci analyzujeme," řekl předseda vlády a dodal: "Nepůjde o uklidnění veřejného mínění, ale o zajištění bezpečnosti občanů."

Zatím vláda rozhodla vyslat do Neapole tisíc policistů. Dorazí příští týden. Policii bude mít k dispozici motocykly usnadňující pohyb po městě. V Neapoli bude instalován kamerový systém.

Podle oficiálních údajů řádí v Neapoli dva mafiánské klany, jejichž válka si vyžádala za loňský rok 38 obětí na životech a za první pololetí letošního roku 20 životů.  Zločinu napomáhá špatná hospodářská situace na jihu země. Nezaměstnanost v regionu Neapole se pohybuje kolem 25 procent a ve věkové kategorii od 25 do 29 let dosahuje až 53 procent.

Na Sicílii nemají žalobci na benzín

Na Sicílii však peníze na boj s mafií chybějí, V Catanii nemají ani na nákup benzínu, uvedl list La Repubblica. "Snížili nám fondy o padesát procent," uvedl prokurátor Mario Busacca a dodal: "To by nám ale měli poslat nějaký papír a benzín." Jedenáct žalobců v Catanii je poslední obětí vládních snah snížit veřejné výdaje, aby se zredukoval státní dluh. Magistráty uvedly, že odmítnou dát vlastní peníze na benzín nebo opravu aut, protože se žádné procesy nekonají mimo Catanii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám