Hlavní obsah

Španělé omylem zatkli Čecha kvůli staré vraždě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Chyba německé justice vedla o minulém víkendu k zadržení nevinného Čecha na španělském ostrově Malorka. Podle listu Frankfurter Rundschau omyl přiznalo státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem. Čech, který byl zadržen na španělském letišti, byl delší dobu nesprávně zanesen jako osoba hledaná na základě mezinárodního zatykače.

Článek

Podle německé justice je však už léta známo, že není odpovědný za vraždu 72letého muže, která se stala roku 1992 ve Frankfurtu nad Mohanem. Zadrženého Čecha pak španělská policie propustila poté, co jí německá strana omyl vysvětlila.

Penzistu ubodal jiný Čech

Z frankfurtské loupežné vraždy důchodce je naopak podezřelý jiný Čech, který se před léty prokázal ukradenými dokumenty nyní zadrženého krajana. Německé úřady se pak už ale nepostaraly o změnu údajů v zatykači. Případ ubodání penzisty německá justice předala české straně, kde byl za vraždu obžalován Čech Otto Smetana.

Krajský soud v Plzni loni Smetanu obvinění zprostil pro nedostatek důkazů; po odvolání státní zástupkyně vrchní soud nařídil nové líčení. Plzeňský soud letos jednání odročil na neurčito. Jednak proto, že Smetana je v psychiatrické léčebně, a jednak proto, že se nepodařilo předvolat klíčového svědka - švagra Petra Procházku, který žije v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám