Hlavní obsah

Polsko má první televizní pořad pro homosexuály

Novinky, ČTK, Rzeczpospolita.pl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Tradičně katolické Polsko má první televizní pořad pro homosexuály. Publicistická revue nazvaná Homofonie je určena pro gaye a lesbičky. Ti její uvedení vítají. Mediální analytici však nevěří v komerční úspěch pořadu.

Článek

V pořadu vystupují pod přezdívkami zástupci homosexuálů, mluví o politice, umění a životním stylu. Program začala televize iTV vysílat 4. října, v den pátého výročí počátku kampaně proti homofobii.

Bojovat s nenávistí vůči homosexuálům tehdy začal Robert Biedroń (29), první polský politik, který se otevřeně přiznal k tomu, že je gay.

Experti pochybují o úspěchu revue

Skepticky se dívají na pořad mediální analytici. Odborník na média Jakub Benke deníku řekl, že program nemá šanci na komerční úspěch. Podle něj se chtějí homosexuálové pouze zviditelnit. Piotr Barszcz z televize iTV tvrdí, že program nebyl vytvořen kvůli komerci. Pořad má podle něj oslovit lidi s tématem, které se na obrazovkách ještě neobjevilo.

Poláci patří k nejkonzervativnějším evropským národům. Z průzkumů veřejného mínění mimo jiné vyplývá, že žádnému jinému národu se tolik neprotiví svazky homosexuálů. Gayové a lesbičky v Polsku často poukazují na to, že jsou kvůli sexuální orientaci šikanováni.

Reklama

Související témata:

Související články

V Estonsku zaútočili na průvod homosexuálů

Dvanáct lidí utrpělo zranění při sobotním útoku násilníků na průvod homosexuálů v estonské metropoli Tallinnu. Nepočetní zástupci policie nedokázali útoku...

Výběr článků

Načítám