Hlavní obsah

Evropští socialisté pozastavili členství slovenskému Smeru

Novinky, ČTK, lab, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Strana evropských socialistů (PES) ve čtvrtek pozastavila členství slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie kvůli koalici s nacionalisty Jána Sloty. Oznámil to v Bruselu předseda PES Poul Nyrup Rassmussen, který dodal, že toto rozhodnutí bude znovu zváženo v červnu příštího roku.

Článek

Důvodem trestu je koalice, kterou vytvořil slovenský premiér a předseda Směru Robert Fico s nacionalistickou Slovenskou národní stranou (SNS) Jána Sloty.

O celé záležitosti jednalo vedení PES, které sdružuje zástupce socialistických a sociálnědemokratických stran v Evropě.

Rozhodnutí nezabránily ani Slotovy výroky dva dny před schůzkou PES, jimiž odsoudil nacionalismus a xenofobii.

"Podle Roberta Fica byla strana Smer - sociální demokracie potrestána za to, že dělá politiku pro lidi, za to že bojuje s monopoly a za to, že nevzala Stranu maďarské koalice do vlády," řekla Právu mluvčí slovenské vlády Sylvia Glendová.

ČSSD proti trestu

Proti tomu, aby bylo Smeru členství pozastaveno, se ještě před jednáním vyslovila ČSSD.

"Jsme přesvědčeni, že neexistují dostatečné důvody pro pozastavení členství Směru a my tento návrh nepodpoříme," uvedl Kavan. "Myslím, že by bylo uvážlivější vytvořit ověřovací komisi, která by šest až deset měsíců pracovala na Slovensku i v Maďarsku a zkoumala vznik nacionalistických incidentů i postoje obou vlád k nim," dodal.

Reklama

Související články

Robert Fico: Nejsme političtí sebevrazi

Slovenský premiér Robert Fico hovořil s Právem o programu nové slovenské koalice i o svém vztahu k Jiřímu Paroubkovi a o kritice ze strany evropských poslanců.

Výběr článků

Načítám