Hlavní obsah

Turecko soudí kvůli urážce státu dalšího spisovatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Istanbulský soud ve čtvrtek začal řešit případ dalšího spisovatele, který je obviňovan z porušení zákona na ochranu Turecka, jeho představitelů a "turectví". Proces začal navzdory nabádání Evropské unie, aby Ankara zákon změnila a zajistila v zemi svobodu projevu.

Článek

Turecké úřady přistoupily k procesu i pře skutečnost, že v zemi nyní pobývá evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn právě s cílem přimět tureckou stranu, aby sporný zákon zrušila.

Obvinění vznesená proti Ipeku Çalişarovi, kterému hrozí až čtyři a půl roku vězení, se týkají jeho biografické práce o manželce zakladatele moderního Turecka Mustafy Kemala Atatürka. Žaloba se opírá o článek 301 trestního zákoníku, který je namířen proti urážkám "turectví".

Stejná klauzule byla v uplynulých měsících uplatněna proti několika desítkám spisovatelů, novinářů, vydavatelů i učenců, a to včetně mezinárodně uznávaných autorů, jako jsou Orhan Pamuk a Elif Şafak.

Pobouřila zmínka o Atatürkovi v ženských šatech

Soudní líčení podle článku 301 čeká například i na Necdeta Tatlicana, který vydává deník Hurriyet. Žaloba se opírá o fakt, že v listě vyšly ukázky z Çalişarovy knihy. V ní autor připomněl, že Atatürk vystavený hrozbě atentátu unikl z prezidentského paláce v ženském převleku.

Toto tvrzení pobouřilo jednoho z čtenářů deníku natolik, že se autora rozhodl pohnat před soud. V dopise prokurátorovi argumentuje tím, že "Atatürk, jehož odvaha se vůbec nedá ani změřit,... by se ničeho takového nedopustil... Je to obrovská urážka".

Erdogan odmítá zákon rušit

Pravicová vláda premiéra Recepa Tayyipa Erdogana dala EU najevo, že zatím nemíní zákon rušit. Poukázala na fakt, že v těchto případech bývá obvykle žaloba zamítnuta a obviněný bývá osvobozen, jak se to stalo i v kauzách Pamuka i Şafaka.

EU ale zastává názor, že i v případě zamítnutí žaloby hrozba pronásledování autorů trvá, přinejmenším jako zastrašující prostředek vůči lidem, kteří by jinak dali najevo názor odlišný od oficiálních postojů.

Reklama

Související články

EU kritizuje Turecko za zpomalení reforem

Evropský parlament ve středu kritizoval zpomalení reforem v Turecku a varoval, že by mohla být ohrožena jeho jednání o vstupu do Evropské unie. Poslanci velkou...

Výběr článků

Načítám