Hlavní obsah

Rakouští socialisté a lidovci se hašteří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Složitá budou jednání v Rakousku o vytvoření vlády velké koalice. Byť v sousedním Rakousku mají pravolevé kabinety dlouholetou tradici, zejména lidovcům se příliš do vlády se soc. dem. nechce. ÖVP obviňuje socialisty z SPÖ ze snahy o vytvoření menšinového kabinetu za podpory zelených.

Článek

Z obou táborů navíc zaznívají hlasy, že druhá strana s krachem jednání předem počítá. Šéf sociálních demokratů Alfred Gusenbauer prý půjde ve stopách svého vzoru Bruna Kreiského z počátku 70. let minulého století: vytvoří menšinovou vládu se zelenými s podporou populistického Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ), domnívá se například vlivný zemský hejtman Dolních Rakous Erwin Pröll (ÖVP).

"Může se klidně stát, že ÖVP sice bude přizvána k rozhovorům, ovšem nikdo nedokáže říci, zda to náhodou nebudou ze strany SPÖ zastírací rozhovory," řekl Pröll deníku Der Standard. Mnozí členové lidové strany by přitom dali přednost odchodu do opozice, kde by se nemuseli "zahazovat" se socialisty.

Už i tradiční zastánkyně velké koalice, lidovecká ministryně vnitra Liese Prokopová v pondělí prohlásila, že si rudo-černou koalici nedokáže představit kvůli "odvěkému komunistickému požadavku" na zajištění minimálního příjmu (800 eur, tedy asi 22 560 korun) všem lidem. "To by si přece každý rozmyslel, zda se mu vůbec ještě vyplatí pracovat 40 hodin (týdně)," poznamenala Prokopová.

Sám šéf zelených Alexander Van der Bellen možnost podílu své strany na vládní moci označil za stěží představitelnou a dokonce se vyslovil právě pro velkou koalici, která by zabránila přístupu k vládní odpovědnosti krajně pravicovým stranám, tedy Svobodné straně Rakouska (FPÖ) a BZÖ. Van der Bellen se skepticky vyjádřil také k podpoře zelených menšinové vládě SPÖ nebo ÖVP, protože ta by opět předpokládala hlasy FPÖ a BZÖ.

Nedůvěřivé hlasy zaznívají také ze strany SPÖ vůči dosluhujícímu kancléři Wolfgangu Schüsselovi. Právě on prý přivede jednání se sociální demokracií ke krachu, aby pak mohl zahájit rozhovory se svobodnými a BZÖ.

Reklama

Související články

Rakouská soc. dem. chce jednat o velké koalici

Bezprostředně po nedělním překvapivém, byť těsném vítězství v parlamentních volbách oznámila rakouská sociální demokracie (SPÖ), že chce začít vyjednávat...

Výběr článků

Načítám