Hlavní obsah

Francouzští lékaři poprvé operovali ve stavu beztíže

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní chirurgický zákrok - první operaci člověka ve stavu beztíže - provedli ve středu francouzští lékaři. Šestačtyřicetiletému dobrovolníkovi Philippu Sanchotovi během desetiminutového zákroku odstranili tukový nádor na paži.

Článek

Šéf týmu Dominique Martin označil experiment, který má připravit budoucí operace v kosmu, za úspěšný. "Nevyskytly se žádné potíže," zdůraznil. "Nechtěli jsme provádět žádný technický hrdinský čin, jen jsme testovali, zda je něco takového vůbec možné. Teď již víme, že lze člověka operovat ve vesmíru bez větších komplikací," dodal.

Dějištěm zákroku byl speciálně upravený airbus. Let trval tři hodiny, ale pětičlenný tým lékařů operoval s přestávkami celkově jen deset minut. K vytvoření stavu beztíže je totiž zapotřebí, aby se letoun dostal do volného pádu. Airbus tento manévr provedl dvaatřicetkrát a stav beztíže trval vždy něco přes 20 vteřin. V přestávkách mezi manévry lékaři neoperovali.

"Kdybychom byli ve stavu beztíže nepřetržitě dvě hodiny, mohli bychom operovat slepé střevo," řekl dále Martin.

Operace byla součástí širšího programu, jehož smyslem je také vyvinout roboty schopné operace v kosmu provádět. Šlo také o ověření nových chirurgických a anestetických technik ve stavu beztíže. Příští etapou by měla být, snad v příštím roce, operace, kterou by na palubě letadla provedl ve stavu beztíže robot řízený ze země.

Lékaři i pacient byli připoutáni

Operace Sanchota vyžadovala jen lokální umrtvení. Lékaři a pacient byli během letu připoutáni a operační nástroje udržovaly během stavu beztíže na místě silné magnety. Speciálně vyvinuté nástroje byly menší než obvykle.

Pacient má jako koníček bungee jumping, takže krkolomné situace pro něj nejsou nezvyklé. Na palubě letadla byli ještě v pohotovosti parašutisté.

Martin a jeho tým pracují pro francouzské Národní středisko pro výzkum vesmíru (CNES), které se zkoumáním stavu beztíže dlouhodobě zabývá.

V rozhovoru pro list Libération Martin řekl, že k dnešnímu experimentu bylo zapotřebí vytvořit speciální operační blok. Všechny systémy byly zdvojeny nebo ztrojeny. Bylo nutno také vyvinout speciální odsávání krve z rány.

"Náš cíl je vyslat prototyp našeho bloku na mezinárodní kosmickou stanici nebo na budoucí základnu na Měsíci," řekl. Podle něj dříve nebo později nastane situace, kdy bude operační zákrok v kosmu nutný. Bude tudíž zapotřebí mít k dispozici robota, který bude schopný ho podle pokynů ze Země provést.

Zařízení a technologií vyvinutých díky nynějšímu výzkumu však bude možné využít i na Zemi - při operacích během polárních výprav, na ponorkách, na lodích, v džungli a podobně, řekl francouzský lékař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám