Hlavní obsah

V Mnichově začal Oktoberfest, pivo teče proudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Zlatavý mok a bílá pěna jsou už dlouho symbolem Bavorska. Pivní labužníci nejenom z Německa si od sobotního poledne mohou vychutnat oblíbený nápoj na tradičním Oktoberfestu, jenž se letos koná až do 3. října. Pořadatelé doufají, že letos zavítá do obřích stanů více než loňských 6,1 miliónů lidí.

Článek

Přesně v poledne narazil mnichovský primátor Christian Ude třemi ranami první pivní sud. Během 18 dní slavnosti by se mělo vypít šest miliónů mázů, tedy litrů piva. Pivaři ovšem budou muset sáhnout hlouběji do kapsy, neboť jeden tuplák přijde až na 7,50 eura, tedy zhruba 240 korun.

Pivním fajnšmekrům donesou tupláky šenkýřky oděné v tradičních bavorských krojích. Za poslechu jakési bavorské dechovky pak mohou lidé vychutnávat bavorská piva, která patří k nejlepším na světě.

Mezi zahraničními návětšvníky Oktoberfestu se neztratí ani Češi, kteří mají v porovnání s italskými či francouzskými turisty výdrž při konzumaci piva. Lidem z Bavorska se v pití piva mohou rovnat pouze Češi a Dánové.

I na Oktoberfestu, který je již 173. v pořadí, se ale odráží nynější německý skandál týkající se prodeje zkaženého masa a šéfka Oktoberfestu Gabriele Weishäuplová už oznámila, že prodejce klobásek čekají přísné kontroly kvality jejich produktů.

Novinkou slavností je plyšový maskot, jakýsi bavorský lvíček, který má vzdálenou podobu s Goleem z fotbalového mistrovství světa. Kromě piva a klobásek se návštěvníci mohou těšit třeba i na bleší cirkus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám