Hlavní obsah

Chorvatsko likviduje domy na pobřeží, kam jezdí Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SPLIT

Chorvatská vláda začala nemilosrdně likvidovat nelegální výstavbu na chorvatském pobřeží. Likvidace domů, které byly vystavěny v zakázané zóně do 70 metrů od moře, tak postihuje i české turisty. Ti totiž často využívají právě ubytování v soukromí.

Článek

Informaci přinesl server iDnes. O konkrétním případu z okolí chorvatské Rogoznice, kdy český turista po příjezdu zjistil, že dům, kde měl strávit dovolenou, je v demolici, informovala Novinky česká konzulka ve Splitu Veronika Honcová.

"Ve středu dopoledne mě telefonicky kontaktoval známý českého turisty v Chorvatsku. Informoval mě o tom, že jeho kamarádovi nebo rodině, kteří odjeli na dovolenou k Rogoznici, nebylo umožněno obývat dům na pobřeží, který si předem zaplatili. Chorvatský ubytovatel jim totiž sdělil, že dům je určen k demolici a že o tom předem nevěděl," uvedla Honcová.

Podle konzulky je zjevné, že dotyčný chorvatský soukormník o plánované demolici věděl, protože vláda ji plánuje už delší dobu. "Chorvatské ministerstvo výstavby v poslední době rozhodlo tvrdě zakročit proti narůstající nelegální výstavbě na chorvatském pobřeží," uvedla Honcová. Objekty, které leží v nezákonné vzdálenosti od moře, prý okamžitě demoluje.

Bourání na Viru

"Podobně už se bouralo na ostrově Viru, kde ovšem v tu dobu nebyli žádní čeští turisté," řekla Novinkám Honcová. Čeští diplomaté v Chorvatsku už podle ní o této záležitosti dříve informovalo české ministerstvo zahraničí. "Problém je v tom, že se většinou nejedná o chorvatské firmy, ale o jednotlivce, kteří své domy vystavěné v nelegální zóně, pronajmou turistům," doplnila.

Podle ní je tak pro české zastupitelstvo nemožné dopředu varovat české turisty, kteří nemají ubytování zprostředkované přes cestovní kancelář či agenturu.

Reklama

Výběr článků

Načítám