Hlavní obsah

Při atentátu v Turecku zahynulo nejméně 10 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Nejméně 11 lidí, včetně sedmi dětí, připravila o život a asi 14 dalších osob zranila exploze bomby, kterou v úterý večer neznámí pachatelé nastražili na ulici ve městě Diyarbakir na jihovýchodě Turecka. Uvedly to místní úřady s tím, že se jedná o nejkrvavější atentát v zemi od začátku roku.

Článek

Nálož explodovala ve 21:00 SELČ na autobusové zastávce v městském parku Baglar, kam večer chodí hodně obyvatel na procházku. Dva dospělí a šest dětí zemřelo na místě, roční holčička a dva dospělí podlehli zraněním po převozu do nemocnice. Ze zraněných je několik postiženo těžce.

Pachatelé, kteří se patrně snažili o co největší počet civilních obětí, podle všeho aktivovali bombu na dálku, asi mobilem, uvedla turecká média.

Podezření padá na kurdské separatisty

K útoku se dosud nikdo nepřihlásil, ale komentáře připomněly, že Diyarbakir je baštou kurdských separatistů v čele se Stranou kurdských pracujících (PKK). Tu USA a EU vedou na seznamu teroristických organizací. Zakázaná PKK, která usiluje o nezávislost Kurdů na ústřední vládě v Ankaře a o vytvoření samostatného státu, ukončila v červnu 2004 pětileté příměří a letos zesílila útoky.

Od začátku roku se organizace přihlásila k 16 pumovým atentátům, především v turistických centrech, přičemž zabila nejméně 12 osob a na 200 dalších zranila. Od začátku ozbrojené vzpoury PKK v roce 1984 přišlo o život více jak 37 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám