Hlavní obsah

V Nitře zmlátili studentku, mluvila maďarsky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NITRA

Na Slovensku se v pátek odehrál další protimaďarský incident. Ve městě Nitra dva mladíci fyzicky napadli 23letou studentku jen proto, že do mobilního telefonu hovořila maďarsky. Dívka maďarské národnosti utrpěla šok a zranění, z nichž se léčí v nemocnici v Dunajské Stredě.

Článek

Studentka pospíchala na zkoušku, když ji v podchodu zastavili krátce ostříhaní mladíci v kožených bundách, strhli jí náušnice, vzali mobil a strhli tričko. Na tričko vzápětí propiskou napsali nacionalistické heslo "Maďaři za Dunaj".

Dívku vyšetřili na úrazové chirurgii a hospitalizovali. "Je na tom psychicky špatně, doporučili jsme jí pomoc psychologa," citovala lékaře televize TA3.

Policie vyhlásila válku extremismu

Slovenští politici útok jednoznačně odsoudili a vyzvali k tvrdému postupu vůči extremistům. Slovenská policie vzápětí vyhlásila válku extremismu. Podle policejního prezidenta Jána Packy šlo jednoznačně o útok s rasovým podtextem.

V Nitře v pátek probíhala bezpečnostní akce s nasazením speciální jednotky, která podle policie neskončí, dokud útočníky nezadrží. "Nebudu tolerovat takové činy a je jedno, jestli to udělá pár usmrkanců," reagoval na útok policejní prezident.

Zpravodajská televize TA3 vyzvala slovenská a maďarská média, aby nešířila názory extrémistů a nacionalistů na obou stranách. K výzvě se zatím připojila televize Markíza, deník SME a rádio Expres.

Po vstupu nacionalistické Slovenské národní strany do nové slovenské vlády se na Slovensku množí protimaďarské útoky. Na internetu se například objevil videoklip, ve kterém slovenští extrémisté pálí maďarskou vlajku. [celá zpráva]

Fotbaloví příznivci Slovanu Bratislava na utkání s Dunajskou Stredou roztrhali mapu "Velkého Uherska". [celá zpráva] Maďarští nacionalisté na oplátku pomalovali slovenské velvyslanectví v Budapešti a na fotbalovém utkání budapešťského klubu FTC se objevily protislovenské transparenty.

Reklama

Související články

Maďarští rowdies žádali smrt Jána Sloty

Maďarští fotbaloví fanoušci přinesli o víkendu na dva stadióny transparenty s protislovenskými hesly. Stálo na nich, že Slováci budou navždy "otroky Maďarů"...

Výběr článků

Načítám