Hlavní obsah

Policisté našli v popelnici ikonu z Ermitáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PETROHRAD

Zpět do rukou ruských úřadů se dostal jeden z nejcennějších exponátů, které v poslední době zmizely z petrohradské Ermitáže. Neznámý člověk vhodil cennou ikonu přímo do popelnice patřící petrohradské kriminálce a anonymně o tom informoval policisty telefonem.

Článek

Vyšetřovatelé se na určené místo vypravili a v pytli na odpadky skutečně nalezli ikonu Sněm všech svatých i její drahými kameny vykládané kovové osazení. Předměty se shodují s popisem ikony, která zmizela z Ermitáže, napsal v pátek deník Kommersant.

V předním ruském muzeu tento týden zjistili, že jim v depozitářích chybí 221 exponátů v účetní ceně pěti miliónů dolarů, tržní cena je ale až dvacetkrát vyšší. Byly mezi nimi desítky ikon, stříbrné vázy i vzácné šperky. "Všechny drahokamy byly na místě, samotná ikona je v dobrém stavu," prohlásil mluvčí petrohradské kriminálky Valerij Věchov.

Ikona za 200 tisíc dolarů

Policejní experti hodnotu nalezené ikony určili na 200 000 dolarů. Ikonu dostali na expertízu odborníci z Ermitáže, kteří o její pravosti nepochybují. Tisková služba galerie však připustila, že ikona nebyla pojištěná. Umělecké předměty jsou totiž pojišťovány pouze tehdy, když se stanou součástí expozice nebo výstavy. Policisté jsou přesvědčeni, že nález ikony souvisí s rozhodnutím Ermitáže zveřejnit na internetu seznam ztracených věcí a prosbou kriminalistů, aby občané pomohli s vyšetřováním a hledáním exponátů.

"Myslím, že část současných majitelů zmizelých předmětů je bude chtít dobrovolně vrátit, když pochopí, že jde o exponáty z Ermitáže. Vyhnou se tak problémům s milicí. Navíc po publikaci fotografií těch věcí bude v podstatě nemožné prodat je ve starožitnictví," řekl Kommersantu jeden z vyšetřovatelů.

Ukradli exponáty zaměstnanci?

Hlavní vyšetřovací verzí je, že věci ukradli sami pracovníci Ermitáže, kteří se s nimi dostávali do styku. Obyčejní občané ani zaměstnanci z jiných částí muzea se k nim nemohli dostat bez speciálního povolení. Nejsnazší přístup měli čtyři lidé, většina poztrácených věcí spadala do kompetence dvaapadesátileté Larisy Zavadské, která v Ermitáži pracovala 20 let a zemřela na infarkt přímo na pracovišti loni na podzim. Kommersant dodal, že kolegové ženu pokládali za velmi pořádkumilovnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám