Hlavní obsah

Slovenský billboard přeje Castrovi k narozeninám

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V Bratislavě se v těchto dnech objevil kontroverzní billboard, na němž je fotografie kubánského vůdce Fidela Castra a text: "Aj my, Slováci blahoželáme Fidelovi k jubileu". Autorem a objednavatelem billboardu je slovenský fotograf Andrej Palacko. Vyvěšení zdůvodnil tím, že Castra považuje za velkou osobnost. Mnohým lidem billboard vadí.

Článek

"Myslel jsem to zcela vážně. Tímto chci otevřít diskusi o Kubě. Dvacet let je embargo na informace z této země a nikdo už na Slovensku neví, že na Kubě je stoprocentní gramotnost," říká Palacko.

Billboard s nemocí nesouvisí

Na billboardu je jeho vlastní fotografie, kterou pořídil na letošní oslavě 1.máje v Havaně. "Billboard vůbec nesouvisí s nemocí Fidela Castra. Billboard jsem objednával už v polovině července. Chtěl jsem tímto způsobem blahopřát za všechny Slováky Fidelovi Castrovi k jeho blížícímu se jubileu," řekl Právu Palacko, který je také autorem knihy o Kubě.

"Byl jsem letos na Kubě poprvé v životě a byl to pro mně velký zážitek, " dodal. Palacko letí ve čtvrtek 3. srpna opět na Kubu, kde odevzdá svou knihu některým významným osobnostem.

Mnohé obyvatele billboard pobouřil

Billboard s Castrem vyvolal u kolemjdoucích Bratislavanů protichůdné reakce. "Mně naštvalo, že někdo blahopřeje Fidelovi ve jménu všech Slováků. Mně se nikdo neptal a já bych mu určitě neblahopřál," uvedl Ondrej Kiš z Bratislavy.

"Divím se, že se tento billboard objevil v Bratislavě právě v čase, kdy je Castro nemocný a kubánští emigranti ve Spojených státech už oslavují jeho pád. My na Slovensku mu přejeme k životnímu jubileu. Na Slovensku je to prostě tak," usmívá se student Igor Hodoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám