Hlavní obsah

Skoro polovina migrantů lže o svém věku, tvrdí soudní znalci v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z téměř šesti stovek migrantů, kteří udávali, že jsou nezletilí a do Německa přišli bez doprovodu rodičů, jich bylo 40 procent starších 18 let, napsal server týdeníku Focus s odkazem na výsledky ústavu soudního lékařství v Münsteru. Soudní znalci zkoumali jejich věk kvůli pochybnostem, které kolem jejich věku panovaly, a na základě požadavku buď soudu, nebo úřadů péče o mládež. Běženci okamžitě ztratili v rámci azylového řízení zvláštní postavení.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Většina z migrantů, kteří udávali falešný věk, byli mladí muži (92 procent) z Afghánistánu, Guineje, Alžírska a Eritreje.

Z 594 uprchlíků vyšetřovaných v Münsteru bylo plnoletých nebo i daleko starších 234 lidí, což je procentuálně vyjádřeno 39,4 procenta lidí. „Mezi zbývajícími 60 procenty mohli být běženci, kterým bylo 18 let, ale to jsme nedokázali bezpečně určit,“ uvedl zástupce ředitele Andreas Schmeling.

Věk se zkoumal kombinací několika metod: obecným fyzikálním vyšetřením, speciálním zubním vyšetřením s rentgenem chrupu a rentgenovým vyšetřením ruky. V případě, že lékaři dojdou k závěru, že kosterní skelet jedince je zralý, pro kontrolu se radiologicky vyšetří ještě klíční kosti. „Jejich analýzou lze bez jakýchkoliv pochybností prokázat, zda je někdo starší 18 let,“ uvedl Schmeling.

Náklady na nezletilého - 130 tisíc

Nezletilí běženci, kteří dorazí do Německa bez dokladů a bez rodičů, získávají mimořádnou ochranu a platí pro ně zvláštní pravidla, když žádají o azyl. Starají se o ně úřady péče o mládež. Nedostanou se do hromadných ubytovacích zařízení pro běžence, ale žijí u příbuzných, pokud nějaké v dané zemi mají, nebo u pěstounů, popřípadě v domovech sociálních úřadů a mají nárok na vyšší sociální dávky.

Podle Německé asociace měst a obcí jsou náklady, které nese spolková a místní samospráva, na jednoho nezletilce bez doprovodu vyčísleny na 5000 eur (130 tisíc korun).

V roce 2018 se německé úřady péče o děti dočasně postaraly o asi 12 200 nezletilých migrantů bez doprovodu. O rok dříve jich bylo 22 500 a v roce 2016 jich bylo těsně pod 45 tisíc.

Důležitost stanovení věku mladých běženců v praxi se ukazuje mimo jiné v trestním řízení. Soudy nakonec musí vědět, zda se má použít trestní právo pro mladistvé, nebo pro dospělé, což také ovlivňuje úroveň rozsudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám