Hlavní obsah

U Balatonu našli poklad

Právo, Ivan Vilček, Budapešť

V maďarském městě Keszthely u Balatonu našli poklad pozůstávající z 24 kusů šperků a 2776 kusů vzácných zlatých a stříbrných mincí, jejichž původ sahá od starověku až po 20. století. Poklad byl nalezen ve sklepě domu v někdejším židovském ghettu, z něhož byli v roce 1944 lidé deportováni do Osvětimi.

Foto: MTI

Kromě mincí bylo na místě nalezeno i množství šperků

Článek

Poklad nyní vystavilo místní muzeum. Pokud se majitel pokladu nepřihlásí, mince a šperky propadnou státu. „Jde o sbírku nevyčíslitelné hodnoty, která může obohatit naše znalosti o holocaustu. Je jedinečná z hlediska rozmanitosti a množství,“ cituje agentura MTI ředitele místního muzea Bálinta Havasiho.

Mince a šperky našli současní majitelé domu a nález okamžitě nahlásili úřadům. „Vykopali jsme pět skleněných, pečlivě uzavřených nádob,“ uvedl majitel domu, který chtěl zůstat v anonymitě. „Doufáme, že se jednoho dne objeví ti, kteří na ně mají právo,“ dodal.

Od 8. května 1944 shromažďovali v místech nálezu místní Židy. „Mince ukryl pravděpodobně majitel, než začaly deportace do koncentračních táborů,“ řekl Havasi. Deportace místních Židů do vyhlazovacích táborů začala 20. června 1944.

Podle archeologa a numismatika Ference Redőho byla polovina nalezených mincí vyražena v období Římské říše na území dnešního Maďarska. Další pochází z Řecka, Francie, z území dnešního Německa, Ruska, ale také z Asie.

Šperky naznačují, že mohlo jít o majetek rodiny místního židovského obchodníka Ference Polláka. Některé šperky jsou totiž označeny iniciálami PF. Nikdo z rodiny však holocaust nepřežil.

Židé představovali před druhou světovou válkou asi 15 procent obyvatelstva Keszthelye. Z 829 deportovaných lidí přežilo vyhlazovací tábory jen 64. V nacistických koncentračních táborech zahynulo celkem 600 tisíc maďarských Židů.

Reklama

Výběr článků

Načítám