Hlavní obsah

Italská sopka Stromboli se probudila. Turisté v hrůze skákali do moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Italská sopka Stromboli ležící nedaleko Sicílie se ve středu probudila k životu. Po silné explozi, která otřásla ostrovem, začala chrlit dým, lávu a kusy horniny. Lidi zachvátila hrůza, mnozí turisté začali v panice skákat do moře, píše agentura ANSA a DPA. Nejméně jeden člověk kvůli výbuchu zahynul.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sopka Stromboli se probudilaVideo: AP

 
Článek

„Z kráteru vychází obrovský sloupec hustého dýmu,“ popsal agentuře ANSA svědek. Jiný uvedl, že nastaly „mocné exploze“, po nichž sopka začala chrlit kouř a roztavenou horninu.

Šéf hasičů Giuseppe Biffarella potvrdil, že na některých místech ostrova vypukly požáry. Podle agentury ANSA má výbuch na svědomí život jednoho člověka, turisty, který se nacházel poblíž kráteru a zřejmě jej zasáhly žhavé kameny. Další člověk utrpěl zranění.

Foto: ANSA, ČTK/AP

Italská sopka Stromboli se probudila.

Majitel obchodu ve vesničce Ginsotra uvedl, že všichni lidé, kteří byli ve vesnici, zhruba sto turistů a stálých obyvatel, se buď schovali ve svých domovech, nebo naskákali do moře. „Situace je kritická, byť dosud nejsou žádní zranění,“ dodal.

Stromboli leží na stejnojmenném ostrově v Tyrhénském moři. Na ostrově bydlí jen pár lidí, v letní sezóně se ale počet obyvatel výrazně zvyšuje kvůli turistům. Sopka Stromboli je stejně jako Etna na Sicílii aktivními vulkány. Přístup na vrchol je podle agentury APA již dlouho zakázán, vystoupit lze pouze do výšky 400 metrů této 926 metrů vysoké sopky.

Sopka znovu zvýšila činnost 27. února 2007. Na počátku března téhož roku nastala masivní erupce z vrcholového kráteru a 30. března se vytvořila tři lávová ramena, která vytékala z místa na úpatí hory asi 420 metrů nad mořem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám