Hlavní obsah

Italská prokuratura vyšetřuje kapitánku lodi Sea-Watch, viní ji z pašeráctví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská prokuratura vyšetřuje jednatřicetiletou Carolu Racketeovou, kapitánku lodi Sea-Watch. Přes zákaz italské vlády vplula s lodí, na jejíž palubě je 42 migrantů, do italských vod. Plavidlo kotví poblíž ostrova Lampedusa. Italské úřady kapitánku viní z pašeráctví.

Foto: Matteo Guidelli, ČTK/AP

Carola Racketeová, kapitánka lodi Sea-Watch

Článek

„Samozřejmě to není situace, jakou jsem si přála,“ řekl Racketeová, která se narodila v Preetzu nedaleko Kielu a vyrostla v Hambührenu v Dolním Sasku. Tvrdí, že má odpovědnost za lidi na palubě. „Vládne zde zoufalství a frustrace,“ dodala.

V noci na pátek loď opustili kvůli špatnému zdravotnímu stavu dva migranti. Na pevninu byl evakuován 19letý muž se silnými bolestmi a jeho nezletilý bratr.

Loď opustili v noci na pátek dva migranti kvůli zdravotnímu stavu.

„Nemůžeme čekat, až bude každý potřebovat urgentní zdravotní pomoc, aby Evropa uznala jejich základní práva," řekla Racketeová s tím, že Itálie a EU nechaly migranty napospas osudu. Z původního počtu 53 migrantů povolila Itálie vstup jen jedenácti, zejména dětem a těhotným ženám. Vplutí lodi do přístavu zabránila policie.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Migranti na palubě lodi Sea-Watch

Racketeové hrozí pokuta až 50 tisíc eur (asi 1,3 milionu korun) i trest až 15letého vězení za pašeráctví.

Ministr vnitra Matteo Salvini uvedl, že je pro zabavení lodi a zatčení její posádky, a očekává, že tak rozhodne i italský soud. Populistický list La Verita o kapitánce v pátek napsal: „To není odpor vůči Itálii, ale organizované pirátství proti suverénnímu státu.”

Povolení zakotvit v italském přístavu vydá Itálie teprve tehdy, až se další evropské země zavážou uprchlíky převzít.

Foto: Matteo Guidelli, ČTK/AP

Loď Sea-Watch přes zákaz vplula do iztalských vod.

Podle italského premiéra Giuseppa Conteho je několik evropských zemí svolných migranty z lodi přijmout. „Tři nebo čtyři země jsou ochotny migranty přijmout. Připravuje se přerozdělovací proces,“ řekl v pátek Conte. S nabídkou na převzetí migrantů již předminulý týden přišlo 50 německých měst a obcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám