Hlavní obsah

Öresundský most čeká obnova nátěru, práce vyjdou na miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most přes úžinu Öresund, který spojuje jihošvédské město Malmö s Kodaní, čeká poprvé od zprovoznění v roce 2000 obnova nátěru. Práce, která bude stát 430 milionů švédských korun (miliarda korun), bude hotová mezi lety 2030 až 2032, kdy zároveň začnou přípravy na druhý obnovovací nátěr, uvedl švédský rozhlas.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Most Öresund spojuje Dánsko a Švédsko.

Článek

První tahy štětcem organizátoři opravy očekávají letos na podzim. Celkem je potřeba ošetřit a natřít zhruba 300 tisíc čtverečních metrů ocelové konstrukce.

Most se od zprovoznění nenatíral, je na něm tak původní barva, která byla na jednotlivé části nanesena ještě na pevnině před následnou instalací na mostní pilíře.

Přes 16 kilometrů dlouhá stavba spojuje klasickou mostní konstrukci s podmořským tunelem. Most, který je dlouhý necelých osm kilometrů, se skládá ze dvou pater – vrchního se čtyřproudovou dálnicí pro automobilovou dopravu a spodního s dvěma kolejemi pro vlaky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám