Hlavní obsah

Babiš by měl přerušit výkon všech politických funkcí, tvrdí německý list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podezření vůči premiérovi Andreji Babišovi jsou tak závažná, že by do jejich vyšetření měl přerušit výkon všech politických funkcí, píše německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Masové demonstrace v Praze podle něj dokazují, že řada Čechů demokracii rozumí lépe než muž v čele jejich vlády.

Foto: David Taneček, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Jeden z nejznámějších německých deníků v komentáři připomíná, že obviněními, která se týkají Babiše, se ještě nezabývaly soudy.

„Ale už jen důvodné podezření, že se mohl dopustit podvodu v milionové výši, je tak závažné, že by do vyjasnění celé záležitosti měl přerušit výkon všech veřejných úřadů a politických funkcí,“ míní list. Velí k tomu slušnost, úcta k justici i respekt k občanům. Pokud se ukáže, že je skutečně nevinný, může se vrátit, prostředky k tomu má.

Proč ho volí? Záhada

Frankfurter Allgemeine Zeitung podotýká, že Babiše silné pochybnosti o osobní integritě doprovázejí od začátku jeho politické dráhy.

„Přesto byl volen. To, že je mnoho lidí nejen v České republice připraveno mužům jeho rázu odpustit každé pošpinění na štítu, je záhada,“ konstatuje deník. Vyřešení této záhady by podle něj mohlo napomoci zastavit populistickou vlnu v západním světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám