Hlavní obsah

Boj o moc v Moldavsku: Země má dva prezidenty a dvě vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kišiněv

Moldavský prezident Igor Dodon, kterého tamní ústavní soud v neděli zbavil pravomocí hlavy státu, v úterý dekretem zrušil rozpuštění parlamentu a předčasné volby, které nařídil dočasně jmenovaný prezident Pavel Filip. Dodonův krok přichází v době prohlubující se ústavní krize země, kde nařízení souběžně vydávají dva prezidenti a zasedají dvě soupeřící vlády.

Foto: Vladislav Culiomza, Reuters

Igor Dodon

Článek

Dodon v krátkém úterním prohlášení uvedl, že svým dekretem zrušil nedělní Filipův dekret o rozpuštění parlamentu a vypsání předčasných voleb na 6. září. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Filipův krok v mnoha bodech „odporuje ústavě”.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Maia Sanduová z moldavské proevropské strany ACUM

O víkendu se vůdci proevropského opozičního svazu ACUM a proruští socialisté prezidenta Dodona (PSRM), kteří vyhráli únorové volby, dohodli, že vytvoří společnou koaliční vládu v čele s opoziční vůdkyní Maiou Sanduovou. Cílem bylo nepustit v novém období k moci dosud vládní Demokratickou stranu (PDM) kontroverzního oligarchy Vlada Plahotniuka.

Foto: Roveliu Buga, ČTK/AP

Moldavský oligarcha Vladimir Plahotniuk

Druhá nejsilnější strana PDM však odmítá uznat novou koaliční vládu. Moldavský ústavní soud zbavil Dodona úřadu prezidenta, neboť Dodon odmítl rozpustit parlament, když v zákonem stanovenou lhůtě od únorových voleb, které vyhráli socialisté, nesestavil vládu. Soud zároveň s tímto rozhodnutím pověřil premiéra dosluhující vlády Filipa dočasným výkonem prezidentské funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám