Hlavní obsah

Kapitán lodě, která se srazila v Budapešti, měl nehodu i v dubnu

Právo, ČTK, ivi
Budapešť

Hotelová loď Viking Idun narazila letos 1.dubna v Nizozemsku do tankeru. Jejím kapitánem byl Ukrajinec Jurij C. (64), který byl zadržen v souvislosti s potopením vyhlídkové lodě Mořská panna na Dunaji v Budapešti. Do té narazila jim řízená hotelová loď Viking Sigyn 29. května.

Pátrání po obětech z potopené výletní lodi

Článek

Podle serveru hajozas.hu dubnovou nehodu způsobila právě Viking Idun. Hotelová loď plula z Antverp do Gentu a v době nehody bylo na palubě 171 pasažérů. Pět z nich utrpělo zranění.

„U Terneuzenu měla loď Viking Idun vplout do plavební komory, ale při tomto manévru narazila do tankeru,“ píše web s odvoláním na nejmenovaného zaměstnance společnosti Viking Cruises. „Kapitán hotelové lodě byl vysílačkou opakovaně upozorněn na tanker, ale nereagoval a zatočil přímo do něj,“ dodal.

Nehodu v Nizozemí potvrdila ve čtvrtek také maďarská prokuratura, která získala informace z Eurojustu.

Minulou středu 29. května narazila hotelová loď Viking Sigyn u Markétina mostu v Budapešti do vyhlídkové lodě Hableány (Mořská panna). Ta se potopila za sedm sekund. [celá zpráva]

Na palubě vyhlídkové lodě bylo 35 lidí, dva členové posádky a 33 jihokorejských turistů. Sedm lidí se podařilo zachránit. Vyzvednuto bylo 17 těl obětí, tělo poslední vyplavil Dunaj ve čtvrtek u města Érd. Dalších jedenáct osob se stále pohřešuje.

Budapešťský městský soud v sobotu uvalil měsíční vazbu na ukrajinského kapitána hotelové lodě Viking Sigyn Jurije C. [celá zpráva]

Policie při vyšetřování případu vyslechla 300 lidí a vyhodnotila záběry ze 40 bezpečnostních kamer. Prokuratura ve čtvrtek oznámila, že po havárii na Dunaji kapitán lodě vymazal ze svého telefonu důležité údaje. Blíže nespecifikovala, čeho se tyto údaje týkaly a jestli nějak souvisely s nehodou.

Muž je podezřelý z ohrožení lodní dopravy, za což mu hrozí dva až osm roků vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám