Hlavní obsah

Potápěči vytáhli z vraku Mořské panny jedno tělo

Právo, Ivan Vilček, Budapešť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Potápěčům se podařilo v pondělí vyprostit z vraku potopené lodi Mořská panna jedno tělo. Totožnost oběti nebyla zveřejněna. Maďarská agentura MTI uvedla, že tělo již ráno objevili maďarští potápěči, kteří ho označili a dále prozkoumali i vrak lodi. Tělo nakonec vytáhli jejich jihokorejští kolegové, kteří v Budapešti s maďarskými záchranáři spolupracují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči se chystají potopit k vraku potopené výletní lodi na DunajiVideo: AP

 
Článek

Vyproštění plavidla a ponoru k potopenému plavidlu dosud bránil silný proud a vysoká hladina Dunaje po intenzivních deštích z minulého týdne. Hydrologové předpovídali příznivější podmínky na pondělí, kdy měla hladina klesnout. Pomínky se o něco zlepšily, ale potápěči zjistili, že je vrak v hloubce devět metrů, což je o tři metry hlouběji, než se původně uvádělo.

Foto: MTI

Záchranáři pod fólií ukrývají pravděpodobně tělo, které vytáhli z vraku.

Jihokorejští potápěči byli u vraku přes půl hodiny a tělo dostali ven pravděpodobně přes rozbité okno.

Foto: Zsolt Szigetvary, ČTK/AP

Snímek pořízený po zaměření sonarem ukazuje polohu potopené lodi v Dunaji.

Počínání záchranářů sledovali z Markétina mostu příbuzní obětí, kteří přiletěli do Budapešti v pátek.

Foto: Marko Drobnjakovic, ČTK/AP

Maďarští a jihokorejští potápěči se snaží z vraku potopené lodi vyprostit těla obětí.

Ředitel maďarského protiteroristického centra TEK János Hajdu, který záchranné práce koordinuje, na tiskové konferenci upřesnil, že trup lodě se nachází v hloubce devíti metrů. „Proud vody dosahuje mezi pilíři mostu rychlosti čtyři metry za sekundu, viditelnost ve vodě je doslova nulová, teplota vody se pohybuje mezi 12 a 15 stupni. Potápěči to mají velmi složité,“ řekl Hajdu.

„Existují dvě možnosti, jak postupovat. Jedna možnost je, že vrak lodi zatím zůstane pod vodou a potápěči postupně vynesou těla obětí. Druhou možností je, že vyzvedneme vrak lodi společně s těly obětí,“ řekl ředitel TEK. Podle večerních událostí se zdá, že Maďaři se přiklonili k návrhu Jihokorejců, kteří byli pro jednotlivé vyzvednutí těl.

Foto: MTI

Záchranáři a vojáci v akci na Dunaji

Kvůli vysoké hladině Dunaje zatím nemůže připlout na místo havárie lodní jeřáb Ádám Clark, který má nosnost 200 tun a dokázal by potopenou loď ze dna řeky vyzvednout. Jeřáb momentálně kotví u Komáromu a do Budapešti se dostane nejdříve ve středu. Cestou musí proplout pod sedmi mosty.

List Magyar Nemzet s odvoláním na několik nezávislých zdrojů napsal, že o víkendu bylo u městečka Ercsi, asi 15 kilometrů od Budapešti po proudu Dunaje, z řeky vytaženo několik těl. Vzhledem k tomu, že identifikace mrtvých zatím nebyla dokončena, není možné s jistotou říci, zda jde o lidi z potopené lodi.

Podobně je tomu u dalších dvou těl, která byla v pondělí vylovena z řeky. Jeden utopený byl vytažen u obce Harta asi 120 kilometrů jižně od maďarské metropole a druhý až u Moháče, vzdáleného kolem 200 kilometrů od místa tragédie. Muž objevený u Harty by podle informací médií mohl být Korejec ve věku přibližně 50 let, o druhém mrtvém se nic bližšího zatím neví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na lodi Viking Sigyn jsou znatelné odřeninyVideo: AP/Reuters

Vyhlídková loď Mořská panna se potopila minulou středu večer po nárazu velké hotelové lodě Viking Sigyn. Mořská panna se potopila během sedmi vteřin.

Na palubě vyhlídkové lodě bylo v době nehody 35 lidí, dva maďarští členové posádky a 33 jihokorejských turistů. Podařilo se zachránit sedm lidí, dalších osm lidí se utopilo a 20 se stále pohřešuje. Některá těla jsou pravděpodobně stále v lodi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám