Hlavní obsah

Z kanceláře ukrajinského prezidenta zmizely servery s tajnými informacemi i monitory

Právo, Novinky, ČTK, ama, aš
Kyjev

Z kanceláře ukrajinského prezidenta zmizely po odchodu Petra Porošenka monitory i servery s tajnými informacemi. Státní vyšetřovací úřad (HBR) už zahájil patřičné kroky, uvedl list Ukrajinska pravda.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Článek

„Kyjevské protiteroristické oddělení HBR zahájilo vyšetřování možného zmizení nosičů informací se státními tajemstvími,“ uvedl úřad s tím, že ho vyšetřuje podle paragrafu trestního zákoníku 329, jež se týká zmizení dokumentů obsahujících státní tajemství s možnými vážnými následky. Vyšetřuje zaměstnance kanceláře bývalého prezidenta Petra Porošenka.

Vyšetřování bylo zahájeno, protože se v úterý objevilo video, na němž nový tajemník Národní bezpečnostní a obranné rady Olexandr Danyljuk popsal, že z kanceláře zmizely monitory, které byly na stěnách. „Toto je operační místnost prezidentské kanceláře. Takhle teď vypadá. Ještě před měsícem vypadala úplně jinak. Na všech zdech byly velké monitory napojené na servery a zabezpečené linky,“ postěžoval si Danyljuk na videu zachycujícím „vybílenou“ operační místnost, určenou pro jednání a porady hlavy státu během krizových situací.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

„Všechno sundali během předání moci. Hle, jak civilizovaně proběhla,“ ironicky dodal na pozadí kabelů trčících ze zdi. Danyljuk podle listu Ukrajinska pravda pak oznámil, že zmizely i servery s tajnými údaji.

Mluvčí bývalého prezidenta Patra Porošenka Svjatoslav Ceholko dodal, že vybavení se odvezlo, protože bylo jen pronajaté. Přiznal, že na serverech byly tajné informace.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Oleksandr Danyljuk

Zelenskyj v kanceláři nechce zůstat

Z kanceláře v centru Kyjeva se chce Zelenskyj co nejdříve odstěhovat. Podle zástupců prezidentského úřadu se mu v budově ze stalinských časů nelíbí a tíží ho také interiér, který tam zanechal jeho předchůdce Petro Porošenko. Jurij Kosťuk, zástupce šéfa úřadu, si portálu Novoje vremja postěžoval, že v budově jsou „neustále zatažené závěsy a špatně pracuje wi-fi“. „Ve 21. století v prezidentském úřadě nesmí být problémy s internetem,“ dodal. Stěhování se podle něj odehraje ještě letos.

Kritici namítají, že přesun bude velmi nákladný. „Budou to desítky milionů dolarů. Musí se postavit nová infrastruktura,“ upozornil bývalý zaměstnanec úřadu Dmytro Šymkiv. „Nemíníme stěhovat pozlacené dekorace, kožený nábytek a dubové obložení,“ opáčila prezidentova tisková služba.

Reklama

Výběr článků

Načítám