Hlavní obsah

Polští biskupové se omlouvají za činy pedofilních kněží

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pastýřský list biskupů, ve kterém se omlouvají věřícím, že neudělali vše pro to, aby předešli sexuálním skandálům duchovních, a také za křivdy způsobené jejich obětím, přečetli v neděli kněží během bohoslužeb ve všech více než 10 tisících katolických kostelů v Polsku.

Ilustrační foto

Článek

Reagují tak na nevídanou vlnu kritiky, jež v zemi vypukla po nedávném zveřejnění dokumentárního filmu odhalujícího trestné činy pedofilních kněží a má na internetu více než 23 milionů zhlédnutí. Téměř 80 procent Poláků viní ze vzniklé situace episkopát (sbor biskupů) a žádá jeho demisi.

Biskupové v listu dále uvádějí, že „není slov, jimiž by vyjádřili svůj stud a pohoršení nad tím, co se stalo”. Rovněž prohlásili, že jsou pro vyvození zodpovědnosti nejen vůči těm, kteří trestné činy spáchali, ale i těm, je je skrývali před spravedlností. „Chceme sjednotit úsilí všech lidí dobré vůle, abychom ochránili nejmladší, a prosíme o podporu,” píše se v listě.

Zatím pouze slova...

„Už jsme se naposlouchali podobných omluv, ale nenásledovaly za nimi žádné činy. V polském episkopátu mají totiž většinu biskupové, kteří ve skutečnosti jsou proti postihování sexuálního zneužívání dětí kněžími. V hrozivém tempu se též prodlužuje seznam biskupů, kteří sami zneužívali tyh nejmenší, anebo vědomě kryli pedofilní kněží před spravedlností jejich překládáním z jedné farnosti do druhé,” uvedl v komentáři deník Gazeta Wyborcza. Zároveň dodává, že pastýřský list má za cíl přehlušit vyjádření těch biskupů, kteří tvrdí, že pedofilie duchovních je jen záminkou, zatímco ve skutečnosti jde o zničení katolické církve v Polsku.

„Až 79 procent respondentů je přesvědčeno, že za různými způsoby zatajování případů pedofilie mezi kněžími stojí jejich představení biskupové, a požaduje jejich potrestání. Stejný počet Poláků se vyjádřil pro demisi celého polského episkopátu,” zjistil průzkum agentury SW Research zveřejněný v sobotu.

Podle informací autorů dokumentu o pedofilii je ze 30 tisíc polských katolických kněží asi 7 procent, tedy 2100, pedofilních. Jejich obětí je okolo 8 tisíc. Tedy ne 300, jak uvádějí oficiálně církevní statistiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám