Hlavní obsah

Dva předáky proruské opozice poslal soud v Černé hoře do vězení za pokus o převrat

Podgorica

Soud v Černé Hoře poslal ve čtvrtek na pět let do vězení dva přední představitele proruské opozice Andriju Mandiče a Milana Kneževiče. Shledal je vinnými z účasti na zmařeném pokusu o převrat z roku 2016. Informuje o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Andrija Mandič (vlevo) a Milan Kneževič (vpravo) na snímku z roku 2017

Článek

Černohorská policie v říjnu 2016, den před parlamentními volbami, zatkla dvě desítky lidí podezřelých ze zapojení do spiknutí s cílem svrhnout prozápadní vládu, zabít jejího premiéra Mila Djukanoviče a dosadit k moci proruské vedení. Černohorské úřady z přípravy komplotu záhy obvinily srbské a ruské nacionalisty.

Parlament poslance Mandiče a Kneževiče kvůli vyšetřování zbavil imunity. Oba politici obvinění rozhodně popřeli. Podle nich si Djukanović údajný pokus o puč vymyslel, aby vyhrál volby. [celá zpráva]

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Pučisté chtěli zabít premiéra Mila Djukanoviče

Černohorský speciální prokurátor Milivoj Katnić pak s odvoláním na výslechy uvedl, že do pokusu o puč byly zapleteny ruské orgány. Moskva jakoukoli účast na údajně plánovaném převratu v Černé Hoře popřela. [celá zpráva]

Ve čtvrtek soud vynesl rozsudek, podle něhož jsou Mandić a Knežević vinni, že se pokusili spáchat teroristický čin v den parlamentních voleb. Spolu s nimi bylo odsouzeno dalších více než deset lidí na jeden až osm let. V případě jedné obžalované je trest jen podmíněný.

Dva Rusové, kteří byli označeni za organizátory spiknutí, ale jsou mimo dosah černohorské justice, dostali nejtěžší tresty – měli by jít do vězení na 15 a 12 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám