Hlavní obsah

Je to kluk. Vévodkyně Meghan porodila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Potomek britského prince Harryho a jeho manželky Meghan je na světě, uvedla televize Sky News ve svém vysílání. Je to kluk, potvrdil Buckinghamský palác. Chlapec váží 3,26 kilogramu a narodil se v pondělí v 5.26. Matka i nový přírůstek do rodiny prince Harryho jsou v pořádku.

Záznam: Británie vítá narození dalšího královského potomkaVideo: Reuters

 
Článek

Buckinghamský palác uvedl, že vévodkyně začala nad ránem pociťovat porodní bolesti a její manžel byl od té chvíle po jejím boku. Podrobnosti o tom, zda rodila doma, či v nemocnici, ale tiskový odbor nesdělil.

„Jsem moc rád, že mohu oznámit, že jsme se dnes ráno stali s Meghan rodiči chlapce, zdravého chlapce,“ oznámil princ Harry před televizními kamerami. Matce i dítěti se daří podle novopečeného otce dobře.

Foto: Yui Mok, ČTK/AP

Oznámení o narození dalšího královského potomka před Buckinghamským palácem v Londýně.

„Byla to nejvelkolepější zkušenost, jakou jsem si dokázal představit. To, co ženy dokáží udělat, je mimo mou představivost. Jsme neuvěřitelně nadšeni a vděční za všechnu lásku a podporu vás všech. Je to neuvěřitelné, takže jsem to chtěl sdílet se všemi,“ řekl princ Harry.

„Vévodkyně ze Sussexu začala rodit dnes v brzkých ranních hodinách. Jeho veličenstvo (princ Harry) bylo po jejím boku. Oznámení bude brzy následovat,” uvedl královský palác v oficiálním prohlášení.

Foto: Pool New, Reuters

Princ Harry s manželkou Meghan během únorové návštěvy Maroka.

Vévodkyně Meghan chtěla původně rodit doma, to jí ale lékaři nedoporučovali. Některá média spekulovala, že vévodkyně delší dobu přenáší. Dítě mělo přijít na svět koncem dubna nebo na začátku května.

„Stále přemýšlím o jménech,“ řekl princ Harry po narození syna.

Podle tradice se příchod potomka musí dozvědět jako první královna Alžběta II. Princ William svou babičku informoval pomocí zašifrovaného telefonu a dá se předpokládat, že Harry udělá totéž.

Foto: Reuters

Lidé se srocují před Windsorem.

Veřejné oznámení o narození dítěte se uskuteční starodávným způsobem. Provede ho městský vyvolávač Tony Appleton, který už oznamoval narození dětí prince Williama a vévodkyně Kate. Zprávu oznámí oblečený v tradičním kostýmu za pomoci zvonce a svých mocných hlasivek.

Potomek prince Harryho a Meghan zaujal sedmé místo v pořadí následnictví britského trůnu.

Pořadí nástupnictví na britský trůn
1. Princ Charles, princ z Walesu, syn královny Alžběty II.
2. Princ William, vévoda z Cambridge, syn prince Charlese
3. Princ George z Cambridge, syn prince Williama
4. Princezna Charlotte z Cambridge, dcera prince Williama
5. Princ Louis, třetí dítě prince Williama
6. Princ Harry, princ z Walesu, syn prince Charlese
7. potomek prince Harryho

Mlčení kolem příchodu na svět prvního dítěte vévody a vévodkyně ze Sussexu  vyvolávalo ve Velké Británii už několik dnů řadu spekulací.

Některá média dokonce psala o tom, že Meghan již dítě na svět přivedla. Sázkové kanceláře kvůli nepotvrzeným informacím dokonce přestaly přijímat tipy na to, kdy přesně dítě přijde na svět.

Sázet se však stále dá na jména. Mezi klasickými mužskými jmény se překvapivě vysoko drží i Albert. Toto jméno se stalo populární až po sňatku královny Viktorie s Albertem Sasko-Koburským.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám