Hlavní obsah

Studenti žádají odvolání německé profesorky. Za otázku, zda šátek muslimky neutlačuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánovaná konference o muslimských šátcích vyvolala skandál na Goetheho univerzitě v německém Frankfurtu. Na profesorku Susanne Schröterovou slovně zaútočili radikální studenti, kteří mluví o rasismu a žádají dokonce její propuštění. Etnoložka totiž nazvala plánovanou diskuzi „Islámský šátek - symbol důstojnosti, nebo utlačování?

Foto: Profimedia.cz

Muslimská žena. Ilustrační foto

Článek

K diskuzi, jejíž název některé studenty provokuje, byla pozvána řada různorodých hostů, třeba bojovnice za ženská práva Alice Schwarzerová nebo odbornice na korán Dina El-Omari, která sama šátek nosí.

Část studentů začala Schröterovou napadat na Instagramu, ale posléze text smazali. Svůj příspěvek nepodepsali konkrétním jménem, označují se jen jako studenti univerzity. Uvedli, že jsou šokováni, že profesorka chce pořádat konferenci s takovým názvem - podle nich nahrává pravicovým populistům. Žádali také, aby byla zbavena funkce.

Studentský výbor AStA se od tak radikální reakce distancoval. „Celá ta akce nás vyděsila, tady se klade rovnítko mezi kritiku islámu a rasismus,” řekla mluvčí Necla Keleková. „Přistoupit na požadavky této skupiny by bylo fatální. Islám se musí zkoumat, a tato štvavá kampaň tomu chce bránit.”

Chtějí znemožnit diskuzi

Samotná Schröterová uvedla, že předhazování antimuslimského rasismu se dnes používá jako argument proti každé kritice islámu, která se tak má znemožnit. Dodala, že konference se v každém případě konat bude, a zvažuje i podat trestní oznámení.

Nejde o první těžko pochopitelnou kontroverzní kampaň radikálních německých studentů. V roce 2017 studentský výbor berlínské Alice Salomon Hochschule žádal odstranění obyčejné básně ze školy.

Básník Eugen Gomringer získal na této škole cenu za poezii, a proto byla báseň obrovskými písmeny napsaná na fasádě. Studentský výbor ale žádal odstranění. Problém tkví ve verši: „Ulice a květiny a ženy a jeden obdivovatel“.

”Muž, který se dívá na ulice a obdivuje květiny a ženy. Tato báseň reprodukuje klasickou patriarchální tradici v umění, v níž jsou ženy výlučně hezkými múzami, které inspirují k tvůrčím činům umělce (muže),“ stěžovali si studenti.

„Navíc to ještě nepříjemně připomíná sexuální obtěžování, kterému jsou ženy denně vystaveny,“ dodal výbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám