Hlavní obsah

Zemřel slovenský komunistický funkcionář Peter Colotka

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve věku 94 let zemřel v sobotu Peter Colotka, dlouholetý předseda vlády Slovenské socialistické republiky. Do Komunistické strany Československa vstoupil v roce 1947, během studií na právnické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě.

Foto: Oldřich Pícha, ČTK

Peter Colotka

Článek

Narodil se 10. ledna 1925 v obci Sedliacka Dubová v okresu Dolný Kubín. V dubnu 1968 byl jmenovaný do funkce místopředsedy federální vlády premiéra Oldřicha Černíka a v lednu 1969 se stal předsedou federálního shromáždění ČSSR. Tehdy se stal také členem Ústředního výboru KSČ, v němž setrval až do roku 1988.

V květnu 1969 byl jmenován předsedou vlády Slovenské socialistické republiky. Na tomto postu byl bez přerušení až do 12. října 1988, kdy rezignoval na všechny funkce a byl jmenován čs. velvyslancem v Paříži. Z Francie byl odvolán v roce 1990.

V komunistické straně patřil v roce 1968 ke stoupencům Alexandra Dubčeka, ale pak obrátil a v období normalizace podporoval politiku Gustáva Husáka. V únoru 1990 byl z KSČ vyloučen. Byl obviněn ze zneužívání pravomocí veřejného činitele, zpronevěry a krádeže. V červnu 1994 soud vyhrál a byl zbaven všech obvinění.

Reklama

Výběr článků

Načítám