Hlavní obsah

Draží se van Goghův revolver. Je to on?

Právo, vpl

Silně zrezivělý revolver, jímž se podle všeobecného přesvědčení 27. července 1890 zastřelil nizozemský postimpresionistický malíř Vincent van Gogh, půjde do dražby.

Foto: Stephane Briolant, ČTK/AP

Revolver, který jde do dražby. Odborníci se domnívají, že jde o zbraň, kterou se zabil Vincent van Gogh.

Článek

Pařížská aukční síň Auction Act potvrdila, že se tak stane 19. června, a má se za to, že by jeho soukromému majiteli mohla vynést až 60 tisíc eur (1,54 mil. korun).

Zbraň objevil jeden farmář v roce 1965 v poli poblíž obce Auvers-sur-Oise severně od Paříže, o němž se předpokládá, že se v něm zoufalý a neuznávaný výtvarník smrtelně postřelil. Nález pak věnoval jistému muži z jejich obce, jehož rodina ho pak vlastnila.

Je velice pravděpodobné, že jde o zbraň, kterou si osamělý a nepochopený malířský génius vzal život
Martin Bailey

Revolver značky Lefaucheux ráže sedm milimetrů si nejen milovníci oblíbeného malíře mohli od července 2016 prohlédnout ve Van Goghově muzeu v Amsterodamu jako součást výstavy nazvané Na pokraji rozumu.

Výstřely do břicha

„Je velice pravděpodobné, že jde o zbraň, kterou si osamělý a nepochopený malířský génius vzal život. Ovšem úplně jisti si být nemůžeme,“ řekl CNN Martin Bailey, autor knihy Hvězdná noc: van Gogh ve vyhnanství.

Teio Meedendorp z Van Goghova muzea ujistil web SpiegelOnline, že stupeň koroze odpovídá tomu, že revolver ležel padesát až šedesát let v zemi a že odborné expertizy se shodují v tom, že z něho kulka vyšla někdy kolem posledního desetiletí 19. století.

Foto: Profimedia.cz

Autoportrét Vincenta van Gogha

Výtvarník si podle zažité verze zbraň vypůjčil od Gustava Ravouxe, majitele zájezdního hostince, kde bydlel. Střelil se do břicha a skonal o 30 hodin později ve věku 37 let v náručí bratra Thea, jenž ho celý život podporoval.

Ačkoli většina kunsthistoriků souhlasí s tím, že van Gogh si vzal život vlastní rukou, v poslední době se vyrojilo hned několik zpochybnění.

Dva hoši a revolver

Steven Naifeh a Gregory White Smith, nositelé Pullitzerovy ceny, v knize Van Gogh: život vycházejí z toho, že na malířově smrti se musely podílet další jedna až dvě osoby. Za možného pachatele označili šestnáctiletého Reného Secrétana a za svědka tragédie jeho o dva roky staršího bratra Gastona.

Reného zcela uchvátila hra na kovboje, miloval šestákové westernové příběhy a špatně fungujícím revolverem střílel po ptácích a veverkách.

„Všichni tři popíjeli v poli, René se nejspíš chtěl pochlubit bouchačkou, když ji vytahoval z batohu, vyšel osudový náhodný výstřel. Malíř nechtěl hochům zničit život, a tak událost vzal na sebe a historkou o sebevraždě je chránil před potrestáním,“ cituje CNN Naifeha.

Hypotézám zavrhujícím sebevraždu se nejnověji dostalo podpory v životopisném filmu U brány věčnosti natočeném loni a představeném na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách, v němž zazářil americký herec William Dafoe.

Julian Schnabel, režisér filmu a americký malíř, je přesvědčen, že si van Gogh nesáhl na život. „Vytvořil 75 pláten během 80 dní pobytu v Auvers-sur-Oise. Rozhodně ho nepronásledovaly sebevražedné sklony,“ nepochybuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám