Hlavní obsah

Draží se van Goghův revolver. Je to on?

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silně zrezivělý revolver, jímž se podle všeobecného přesvědčení 27. července 1890 zastřelil nizozemský postimpresionistický malíř Vincent van Gogh, půjde do dražby.

Foto: Stephane Briolant, ČTK/AP

Revolver, který jde do dražby. Odborníci se domnívají, že jde o zbraň, kterou se zabil Vincent van Gogh.

Článek

Pařížská aukční síň Auction Act potvrdila, že se tak stane 19. června, a má se za to, že by jeho soukromému majiteli mohla vynést až 60 tisíc eur (1,54 mil. korun).

Zbraň objevil jeden farmář v roce 1965 v poli poblíž obce Auvers-sur-Oise severně od Paříže, o němž se předpokládá, že se v něm zoufalý a neuznávaný výtvarník smrtelně postřelil. Nález pak věnoval jistému muži z jejich obce, jehož rodina ho pak vlastnila.

Je velice pravděpodobné, že jde o zbraň, kterou si osamělý a nepochopený malířský génius vzal život
Martin Bailey

Revolver značky Lefaucheux ráže sedm milimetrů si nejen milovníci oblíbeného malíře mohli od července 2016 prohlédnout ve Van Goghově muzeu v Amsterodamu jako součást výstavy nazvané Na pokraji rozumu.

Výstřely do břicha

„Je velice pravděpodobné, že jde o zbraň, kterou si osamělý a nepochopený malířský génius vzal život. Ovšem úplně jisti si být nemůžeme,“ řekl CNN Martin Bailey, autor knihy Hvězdná noc: van Gogh ve vyhnanství.

Teio Meedendorp z Van Goghova muzea ujistil web SpiegelOnline, že stupeň koroze odpovídá tomu, že revolver ležel padesát až šedesát let v zemi a že odborné expertizy se shodují v tom, že z něho kulka vyšla někdy kolem posledního desetiletí 19. století.

Foto: Profimedia.cz

Autoportrét Vincenta van Gogha

Výtvarník si podle zažité verze zbraň vypůjčil od Gustava Ravouxe, majitele zájezdního hostince, kde bydlel. Střelil se do břicha a skonal o 30 hodin později ve věku 37 let v náručí bratra Thea, jenž ho celý život podporoval.

Ačkoli většina kunsthistoriků souhlasí s tím, že van Gogh si vzal život vlastní rukou, v poslední době se vyrojilo hned několik zpochybnění.

Dva hoši a revolver

Steven Naifeh a Gregory White Smith, nositelé Pullitzerovy ceny, v knize Van Gogh: život vycházejí z toho, že na malířově smrti se musely podílet další jedna až dvě osoby. Za možného pachatele označili šestnáctiletého Reného Secrétana a za svědka tragédie jeho o dva roky staršího bratra Gastona.

Reného zcela uchvátila hra na kovboje, miloval šestákové westernové příběhy a špatně fungujícím revolverem střílel po ptácích a veverkách.

„Všichni tři popíjeli v poli, René se nejspíš chtěl pochlubit bouchačkou, když ji vytahoval z batohu, vyšel osudový náhodný výstřel. Malíř nechtěl hochům zničit život, a tak událost vzal na sebe a historkou o sebevraždě je chránil před potrestáním,“ cituje CNN Naifeha.

Hypotézám zavrhujícím sebevraždu se nejnověji dostalo podpory v životopisném filmu U brány věčnosti natočeném loni a představeném na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách, v němž zazářil americký herec William Dafoe.

Julian Schnabel, režisér filmu a americký malíř, je přesvědčen, že si van Gogh nesáhl na život. „Vytvořil 75 pláten během 80 dní pobytu v Auvers-sur-Oise. Rozhodně ho nepronásledovaly sebevražedné sklony,“ nepochybuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám