Hlavní obsah

Británie už vydává pasy bez označení EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie už vydává nové pasy, které nemají na obálce napsáno Evropská unie, i když se brexit odložil, upozornila stanice BBC. Jak vidno, alespoň na něco byla Británie připravena.

Foto: Profimedia.cz

Britský pas s označením EU

Článek

Zatím mají nové pasy stále červenou obálku, návrat k původní tradiční modré barvě se plánuje až na konci roku.

Pas bez textu Evropská unie dostala v pátek Susan Hindle Baronová. Agentuře Press Association sdělila, že by podle jejího názoru neměl být design pasu měněn, dokud Británie nevystoupí z EU . Na Twitteru uvedla, že tím byla „opravdu zděšena“.

„Byla jsem opravdu překvapená, protože jsme stále členy EU. Byla jsme překvapená, že udělali změnu, když jsme neodešli,“ sdělila agentuře Britka, která zveřejnila obrázek obou pasů. Sama se řadí mezi zastánce setrvání v EU.

Vypuštění slov Evropská unie je dáno tím, že se počítalo s odchodem Velké Británie s EU 29. března, jenomže poslanci opakovaně neschválili návrh dohody o odchodu.

Mluvčí ministerstva vnitra ale uvedla, že situace je ještě komplikovanější. Někde ještě vydávají pasy se slovy Evropská unie a dělali by to i v případě, že by Británie odešla. Mají jich totiž zásobu a nechtějí zatěžovat plátce daní zbytečnými výdaji.

Některé úřady však už dostaly nové pasy bez označení EU a vydávají je.

Podle mluvčí však nezáleží na tom, kdo jaký pas dostane: „Nebudu tu žádné rozdíly pro britské občany, kteří používají pasy se slovy Evropská unie a pasy, kde nejsou. Oba mají stejnou platnost.“

Zastánci odchodu by asi jejími slovy nadšeni nebyli. Radikální odpůrce EU Nigel Farrage rozhodnutí o návratu k modré barvě pasů označil jako brexitový dárek v Vánocům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám